"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 27 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (160)

Salmar-Cremă de peşte cu 5 E-uri
de: Cristina Andreea Călin
Crema de peşte afumat Salmar este un preparat despre care producătorul spune că are un "gust care nu se uită".
Unul dintre ingredientele principale ale cremei de peşte este uleiul vegetal. Producătorul nu ne spune care este natura sa botanică. Acest aspect era important, mai ales că uleiul este folosit şi la prăjirea cepei. Sarea (clorura de sodiu) este al patrulea ingredient. Persoanele care nu au probleme de sănătate nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic. Pentru cei care suferă de afecţiuni cardiovasculare şi renale, doza se micşorează.
Prin afumare, peştele îşi pierde o parte din calităţile nutritive, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, acesta ne spune că produsul analizat are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, la care contribuie şi prezenţa celor cinci aditivi alimentari. Cei doi conservanţi folosiţi nu sunt recomandaţi în special în dieta copiilor şi a femeilor însărcinate şi care alăptează. E202, sorbat de potasiu, poate produce crize de astm şi alergii, mai ales în cazul persoanelor sensibile. Benzoatul de sodiu este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari, fiind incriminat, de cele mai recente studii în domeniu, de modificarea ADN-ului uman. În timp, în urma unui consum cronic, apar diverse tipuri de cancer. Copiii nu ar trebui să consume produse care conţin E211, din cauză că induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), care se poate manifesta prin tulburări de comportament chiar şi în adolescenţă. Doza zilnică admisă de E211 este de 5 mg/kg corp.
AGENŢII DE PĂCĂLEALĂ
Cei doi agenţi de îngroşare–E412 şi E415–sunt folosiţi mai ales pentru a masca folosirea unei cantităţi mari de apă. La nivelul organismului au însă efecte adverse. Cel mai afectat este tractusul digestiv, însă mai pot apărea şi alergii, crize de astm, eczeme. Guma guar interferează cu absorbţia grăsimilor, iar guma xanthan, cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale. Colorantul E160b, annatto, nu este recomandat copiilor hiperactivi şi poate provoca urticarie.
Chiar dacă crema de peşte nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că aceasta are o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont, în special, supraponderalii şi obezii.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, celor cu maladii ale tractusului digestiv, dermatologice, astmaticilor, alergicilor, bolnavilor de cancer, celor cu ADHD.
INGREDIENTE:
Macrou afumat, ulei vegetal, apă, ceapă prăjită, sare, arome, conservanţi: E202–sorbat de potasiu, E211–benzoat de sodiu, agenţi de îngroşare: E412–gumă guar, E415–gumă xanthan, condimente, colorant: annatto–E160b. Masa de peşte–minimum 40 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!