"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 28 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (161)

Huba Buba-Gumă din chimicale
de: Cristina Andreea Călin
Produs numai din aditivi.
Huba Buba este un produs pe care copiii trebuie să îl evite pentru a nu avea probleme de sănătate. Dantura, stomacul, dar şi psihicul lor vor avea de suferit în cazul consumului, chiar şi moderat.
Huba Buba este o gumă de mestecat cu lichid interior, cu aromă de căpşuni, care este de fapt un amestec de zahăr cu aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "zahăr, sirop de glucoză, bază de gumă, agent de umezire glicerol E 422, arome, acidifianţi acid citric E 330, acid malic E 296, emulsificatori lecitină din soia E 322, agent de îngroşare gumă arabică E 414, corector de aciditate citrat de sodiu E 331, agenţi de glazurare ceară carnauba E 903, shellac E 904: antioxidant BHA E 320, coloranţi E 129 roşu allura AC, E 171 dioxid de titan".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat: gumă de mestecat cu conţinut ridicat de zaharuri, cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), care determină pancreasul endocrin să secrete o cantitate mare de insulină. Din această cauză apar fluctuaţii ale glicemiei, cu efecte negative în timp asupra sănătăţii. Alături de zaharurile rafinate, produsul conţine o serie de aditivi alimentari: agenţi de umezire, emulgatori, acidifianţi, corectori de aciditate, agenţi de glazurare, antioxidanţi şi coloranţi chimici de sinteză. E 129, roşu Allura, poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), poate provoca alergii şi are potenţial cancerigen. Mai mult, profesorul Mencinicopschi atrage atenţia în lucrarea sa "Biblia alimentară" că acest colorant azoic de sinteză nu este suficient evaluat din punct de vedere toxic. La fel de periculos este şi E 320, care, pe lângă alergii şi stări de somnolenţă, poate provoca şi diferite tipuri de cancer. Glicerolul, E 422, consumat în cantităţi mari poate provoca dureri de cap, greaţă, sete, hiperglicemie.
Din compoziţie rezultă că produsul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, iar aditivii din compoziţie pot avea efecte adverse în funcţie de sensibilitatea fiecărui consumator. Mestecatul
excesiv şi prelungit al gumei determină secreţia unei cantităţi extrem de mari de salivă, provocând efecte nedorite asupra tractusului digestiv. Mestecatul gumei concomitent cu fumatul sporeşte nocivitatea ţigării, crescând absorbţia substanţelor periculoase. Acidifianţii şi corectorii de aciditate pot agrava evoluţia cariilor dentare.
CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, celor cu sensibilitate a tractusului digestiv. Supraponderalii, obezii, suferinzii de diabet zaharat vor ţine cont de aportul de zaharuri adus de produs. Fumătorii vor evita mestecarea gumei în timp ce fumează. Persoanele cu afecţiuni dentare vor consulta medicul dentist curant.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!