Acadele Meranda-Multe chimicale pe băţ
de: Cristina Andreea Călin–26/08/2008
Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.
Acadelele Meranda ar trebui evitate de toţi copiii. În primul rând eticheta este scrisă greşit, iar unele ingrediente reprezintă un adevărat pericol pentru cei mici. Aceste acadele conţin zahăr, glucoză, esenţe natural identice (n.r. artificiale) coloranţi alimentari 4r (n.r. E 124a roşu ponceau 4R), E 122 azorubina, E 102 tartrazina, E 110 galben portocaliu, E 113. Nu există pe lista aprobată a Uniunii Europene (n.r. probabil E 133 albastru briliant). Producătorul îi sfătuieşte pe părinţi să îi supravegheze pe copiii sub trei ani. În urma analizei, noi recomandăm ca toate persoanele să aibă grijă atunci când vor să consume acest produs.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie acadelele analizate ca fiind un produs zaharos profund dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional. Acesta este compus numai din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, glucoză), cu efect de epuizare a pancreasului endocrin şi determinarea unor fluctuaţii periculoase ale glicemiei. În combinaţie cu coloranţii artificiali E 124a, E 102, E 110, E 133, produsul devine şi mai periculos, deoarece poate duce la apariţia sindromului ADHD, hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Toţi aceşti coloranţi sunt consideraţi foarte periculoşi pentru sănătatea copiilor, mai ales că E 124a are şi potenţial cancerigen. Acesta, de asemenea, poate induce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină (salicilaţi). Tartrazina, E 102, are şi ea o serie de efecte adverse: alergii, astm, rinite, urticarie, tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producând stări de confuzie, interferează cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. Aditivul alimentar se poate găsi într-o gamă largă de produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, brânză topită aromată,
sosuri, produse fine de brutărie etc. E 110, galben portocaliu, duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, produce disfuncţii ale percepţiei gustului, blochează enzimele digestive. Toate aceste simptome se manifestă mai cu seamă la copii, care sunt mult mai sensibili. Mai mult, cantitatea de zahăr din acest produs face ca valoarea lui energetică să fie foarte ridicată.
CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sensibilitate la ingredientele şi aditivii utilizaţi. Acadelele Meranda sunt interzise celor cu rezistenţă la insulină şi diabeticilor, care îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional.
de: Cristina Andreea Călin–26/08/2008
Culorile vii ale acadelelor Meranda pot atrage copiii ca un magnet. Însă consumul atrage după sine un drum la medicul pediatru. De aceea este recomandabil să nu vă lăsaţi convinşi de rugăminţile celor mici.
Acadelele Meranda ar trebui evitate de toţi copiii. În primul rând eticheta este scrisă greşit, iar unele ingrediente reprezintă un adevărat pericol pentru cei mici. Aceste acadele conţin zahăr, glucoză, esenţe natural identice (n.r. artificiale) coloranţi alimentari 4r (n.r. E 124a roşu ponceau 4R), E 122 azorubina, E 102 tartrazina, E 110 galben portocaliu, E 113. Nu există pe lista aprobată a Uniunii Europene (n.r. probabil E 133 albastru briliant). Producătorul îi sfătuieşte pe părinţi să îi supravegheze pe copiii sub trei ani. În urma analizei, noi recomandăm ca toate persoanele să aibă grijă atunci când vor să consume acest produs.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie acadelele analizate ca fiind un produs zaharos profund dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional. Acesta este compus numai din glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, glucoză), cu efect de epuizare a pancreasului endocrin şi determinarea unor fluctuaţii periculoase ale glicemiei. În combinaţie cu coloranţii artificiali E 124a, E 102, E 110, E 133, produsul devine şi mai periculos, deoarece poate duce la apariţia sindromului ADHD, hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Toţi aceşti coloranţi sunt consideraţi foarte periculoşi pentru sănătatea copiilor, mai ales că E 124a are şi potenţial cancerigen. Acesta, de asemenea, poate induce reacţii adverse la persoanele alergice la aspirină (salicilaţi). Tartrazina, E 102, are şi ea o serie de efecte adverse: alergii, astm, rinite, urticarie, tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul, producând stări de confuzie, interferează cu metabolismul zincului şi cu enzimele digestive. Aditivul alimentar se poate găsi într-o gamă largă de produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, fructe şi legume confiate, produse de cofetărie, brânză topită aromată,
sosuri, produse fine de brutărie etc. E 110, galben portocaliu, duce la apariţia congestiei nazale, a bronhoconstricţiei, produce disfuncţii ale percepţiei gustului, blochează enzimele digestive. Toate aceste simptome se manifestă mai cu seamă la copii, care sunt mult mai sensibili. Mai mult, cantitatea de zahăr din acest produs face ca valoarea lui energetică să fie foarte ridicată.
CONCLUZII. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sensibilitate la ingredientele şi aditivii utilizaţi. Acadelele Meranda sunt interzise celor cu rezistenţă la insulină şi diabeticilor, care îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!