"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 14 noiembrie 2012

Ce cumpărărm (147)

Pizza capriciosa Campofrio-Topping de E-uri
de: Cristina Andreea Călin–27/08/2008
Consumatorii trebuie să fie atenţi la aditivii din acest produs, pentru că aduc un aport suplimentar de fosfor şi sodiu, care afectează sănătatea.
Pizza capriciosa Campofrio are în compoziţie făină de grâu şi secară, topping pe bază de mozzarella, apă, sos de roşii, şuncă de porc, ulei vegetal, ciuperci, sare, zahăr, dextroză, proteină din lapte, condimente, amidon de cartof, drojdie, stabilizatori (trifosfaţi E 451, mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), antioxidant (acid ascorbic E 300, citraţi de sodiu E 331), conservant (nitrit de sodiu E 250, propionat de sodiu E 281, acid sorbic E 200), colorant (annato E 160b, acid carminic E 120). Producătorul atrage atenţia că pizza conţine urme de soia şi ou.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul analizat ca fiind de tip pizza cu profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de excesul de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină de grâu şi secară, amidon din cartofi), dar şi absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zahăr, dextroză). Compoziţia imprimă produsului o densitate energetică ridicată. Pizza analizată conţine şi o serie de aditivi alimentari, care aduc atât un aport important de fosfor, cât şi de sodiu, împiedicând fixarea calciului în oase. Alte categorii de aditivi au funcţii de conservanţi, E 250 fiind asociat cu creşterea prevalenţei cancerului, E 120, colorant roşu, care aduce un aport de aluminiu. Acesta din urmă este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer. Pizza conţine surse de gluten, sare, lactoză şi proteină din lapte.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, bătrânilor, hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, maladii cardio şi cerebro-vasculare, hepato-renale, hiperuricemicilor (gută), suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative, de boli de piele, celulită. Cei cu alergie la proteina din lapte şi intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Preluare din Jurnalul Naţional.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!