"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 30 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (163)

Brânza topită cu şuncă Fulga cu fosfor
Periculos, nitritul de sodiu poate fi cancerigen.
de: Cristina Andreea Călin
Produsul conţine atât de mult fosfor încât dacă am mânca o cantitate mai mare, am ajunge să fim fosforescenţi. Acest exces duce în timp la apariţia osteoporozei.
Brânza topită cu şuncă Fulga este un produs în care predomină aditivii alimentari care au în compoziţie fosfor. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt: "brânză, apă, smântână, unt, zer praf, şuncă (3%)–(pulpă de porc fără piele şi os), apă, sare, stabilizatori (E 451–trifosfat sodic, E 452–polifosfaţi), sirop de glucoză, afânător (E 407–caragenan), dextroză, antioxidant (E 316–erithorbat de sodiu), aromă, potenţiator de aromă (E 621–monoglutamat de sodiu, E 635–5‘ ribonucleotide de sodiu), conservant (E 250–nitrit de sodiu), săruri de topire (E 339–fosfaţi de sodiu, E 450–difosfaţi, E 452–polifosfaţi), aromă. Grăsime în SU: min. 50%". Dacă veţi consumua 100 g din acest produs veţi acumula 281,8 kcal (1168,4 Kj), proteine 13,8 g, glucide 4,3g, lipide 23,3g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "brânză topită cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de grăsimi animale saturate aterogene şi o serie de aditivi alimentari." Printre E-urile folosite se numără şi sărurile de topire care aduc un surplus de fosfor, dezechilibrînd balanţa calciu-fosfor şi împiedicînd astfel fixarea calciului în oase. De asemenea, brânza topită analizată conţine şi nitrit de sodiu (E 250), care poate fi cancerigen, dar şi E 621 (monoglutamat de sodiu) şi E 635-(5‘–ribonucleotide disodice) care pot fi neurotoxice. Mai mult, E 635 poate induce criză de gută. Brânza conţine surse de lactoză, sare, zaharuri cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoză, dextroză), de care trebuie să ţină cont suferinzii de diabet şi cei cu intoleranţă la lactoză. Densitatea energetică a produsului este mare, 281,8 kcal/ 100 grame.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare, hepato-renale, celebrovasculare, neurodegenerative, suferinzilor de osteoporoză, de hiperuricemie (gută), suferinzilor de afecţiuni dermatologice, de cancer, celor cu status proinflamator sistemic. Cei care au intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul pentru a vedea care este reacţia organismului. Specialistul ne recomandă să ţinem cont de aportul de zaharuri şi de sare ascunse în produs. O persoană adultă nu trebuie să consume zilnic o cantitate mai mare de 6 g de sare pentru a nu dezvolta afecţiuni renale sau cardiovasculare.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!