"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 8 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (141)

Fursecurile Allatini-Mănânci şi te îngraşi
de: Cristina Andreea Călin–05/06/2008
Uleiul folosit este modificat chimic. Supraponderalii şi obezii sînt primii care trebuie să evite consumul acestor fursecuri, iar cei care vor să aibă grijă de siluetă trebuie să fie foarte precauţi. Fursecurile de cacao cu bucăţi de ciocolată Allatini au în compoziţie făină de grîu, ulei vegetal, ulei vegetal hidrogenat, zahăr, amidon, pudră de cacao, agenţi afînare (bicarbonat de amoniu E 503, bicarbonat de sodium E 500), pudră zer, dextroză, sare, colorant (caramel E 150), regulator aciditate (acid tartaric E 334), emulsifiant (lecitină E 322), arome.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, spune despre produsul analizat că face parte din categoria fursecurilor şi are un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este dat de cantitatea mare de glucide cu absorbţie lentă (amidon), dar şi de zaharuri cu absorbţie rapidă (zaharoză, dextroză), care imprimă produsului o încărcătură glicemică ridicată, periculoasă pentru pancreas. Grăsimile vegetale, printre care şi cele hidrogenate, periculoase pentru sănătate, în combinaţie cu glucidele, înrăutăţesc calitatea nutriţională a produsului, conferindu-i şi o densitate calorică ridicată. De asemenea, specialistul nostru atrage atenţia consumatorilor asupra faptului că produsul conţine surse ascunse de sare, gluten (din făina de grîu), lactoză (din zer).
CONCLUZII. Produsul nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de dislipidemie, celor cu maladii cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afecţiuni hepato-renale, suferinzilor de cancer şi boli neurodegenerative. Fursecurile vor fi consumate de diabetici numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!