duminică, 25 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (158)

Ştrudel Ema cu 18 E-uri
de: Cristina Andreea Călin
Pe ambalajul ştrudelului Ema scrie destul de mare: "o minunăţie dulce". Ne întrebăm ce poate fi aşa de minunat să mănânci 18 E-uri, grăsimi sintetice şi zaharuri rafinate.
Ema este un ştrudel congelat cu brânză şi stafide. Lista de ingrediente este foarte lungă şi cuprinde o mulţime de aditivi alimentari care ar fi putut lipsi. Produsul are în compoziţie: făină, brînză dulce de vacă 25%, margarină (uleiuri vegetale rafinate, uleiuri vegetale hidrogenate, emulgatori: mono- şi digliceride ale acizilor graşi E 471, poliglicerol ester E 475, lecitină din soia E 322, conservant: sorbat de potasiu E 202, acidifiant: acid citric E 330, aromă de unt, colorant: betacaroten E 160a, annatto E 160b, antioxidant: acid ascorbic E 300), cremă de vanilie (zahăr, amidon modificat E 1422, lapte praf, grăsime vegetală, îndulcitor: lactitol E 966, substanţe odorizante natural identice, colorant: caroten E 160, riboflavină E 101), apă, stabilizator), zahăr, amidon modificat E 1414, praf de ou, grăsimi parţial hidrogenate, praf de zer, amidon de grâu, lapte praf degresat, praf de frişcă, emulgatori: acid diacetiltartric E 472e, esteri ai mono şi digliceridelor E 472b, mono şi digliceride ai acizilor graşi E 471, aromă, acidifiant: acid citric E 330), amidon de porumb modificat E 1440, sare iodată, oţet, zahăr, stafide 3%. Tot de pe etichetă aflăm că 100 de grame de ştrudel au o valoare energetică de 279 kcal şi că acestea ne aduc 5,9 g proteine, 23,41 g carbohidraţi şi 17,85 g lipide.
ANALIZĂ. Ştrudelul Ema este un produs de patiserie cu profil nutriţional dezechilibrat şi valoare
biologică scăzută rezultată din îmbinarea glucidelor de tip amidonos din făină şi a glucidelor cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză), cu grăsimi vegetale hidrogenate (margarină) periculoase pentru sănătate. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că această compoziţie imprimă produsului o valoare energetică foarte ridicată (279 kcal/100 de grame). Tot din lista de ingrediente rezultă că, pe lângă zaharuri rafinate şi grăsimi sintetice, ştrudelul analizat are în compoziţie şi 18 aditivi alimentari. E-urile din categoria amidonurilor modificate pot produce disfuncţii ale tractusului digestiv, iar conservanţii pot înteţi crizele de astm şi pot acutiza alergiile.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de sindrom metabolic, hipertensivilor, bolnavilor de maladii hepatorenale, suferinzilor de dislipidemie, de boli cardio şi cereboravasculare, de boli neurodegenerative, bolnavilor de diferite tipuri de cancere. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi alergie la proteinele din lapte îl vor testa în prealabil. Ştrudelul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!