"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 9 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (142)

Baton Star Naturalis cu susan şi miere-Interzis obezilor
de: Cristina Andreea Călin–27/05/2008
Produsul nu conţine aditivi alimentari, însă are în compoziţie o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate care fac rău pancreasului.
Batonul cu susan şi miere "Star Naturals" are în compoziţie: seminţe de susan 65%, sirop de glucoză, zahăr din trestie de zahăr miere 1,6%. De pe eticheta nutriţională aflăm că 100 grame de produs ne aduc un aport de: 542 kcal/ 2256 kj, lipide 39,1 din care saturate 6,3 g, proteine 17,7 g, carbohidraţi 29,9 din care zaharuri simple 29,7 g, fibre 9,4 g, sodiu 3,7 mg. De asemenea, producătorul ne atrage atenţia că batonul "poate conţine urme de alune sau nuci".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne descrie produsul analizat: "baton cu susan şi miere relativ echilibrat nutriţional". Specialistul ne spune că marea problemă a produsului este cantitatea mare de zaharuri rafinate (glucoză, zaharoză) care îi imprimă un index glicemic şi o încărcătură glicemică ridicată şi totodată o densitate energetică foarte mare, 542 kcal/ 100 grame. Produsul este o sursă bună de fibre alimentare (9,4/100 grame), fiind totodată sărac în sodiu. De asemenea, conţine proteină vegetală de calitate, 17,7/100 grame şi lipide benefice.
CONCLUZII. Produsul poate fi consumat de majoritatea consumatorilor sănătoşi, normo-ponderali, însă în cantităţi moderate. Nu este indicat persoanelor supraponderale şi obeze, precum nici celor cu intoleranţă la susan. Poate fi consumat de suferinzii de celiachie, neconţinînd surse de gluten. Suferinzii de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!