"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 3 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (136)

Preferitta-Dulce de casă cu 12 E-uride: Cristina Andreea Călin–26/06/2008
Prăjitura conţine multă margarină. Compoziţia prăjiturii Budapesta aduce cu cea a unui produs industrializat, realizată în mare parte din prafuri, fără aport nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producătorul ne spune că este o prăjitură
de casă.
Preferitta este o prăjitură de casă de tip Budapesta care are în compoziţie atâţia aditivi, încât ne întrebăm dacă nu cumva sintagma „de casă" este greşită. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: „Făină albă de grâu, zahăr, margarină (ulei vegetal rafinat şi ulei vegetal hidrogenat, emulgator: monogliceride distilate E471, E322 lecitină, sare, conservant–E202 sorbat de potasiu, acidifiant–E330 acid citric, colorant–beta-caroten E160a), ou melanj, griş, miere, ulei vegetal, premix (lactoză, emulgator–E472b esteri lactici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E475 esterii poliglicerici ai acizilor graşi, fosfat de sodiu E339(ii), stabilizator–gumă de xantan E415), emulgatori–E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi), afânatori: bicarbonat de sodiu E500 şi amoniu E503, gluten, aromă, cacao".
ANALIZĂ. Prăjitura Budapesta este un produs de cofetărie cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Excesul de glucide, cu absorbţie lentă (amidon din făină albă de grâu), dar şi cu absorbţie rapidă (zahăr, miere) imprimă produsului analizat o încărcătură glicemică foarte ridicată, făcându-l periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, prăjitura conţine margarină, periculoasă pentru sănătate, aducând totodată şi un aport energetic foarte ridicat. Urmează în compoziţie o multitudine de aditivi alimentari, dar şi surse de sare şi alte surse de sodiu şi fosfor (E339ii), gluten, lactoză, albumină de ou care pot fi periculoase pentru persoanele cu intoleranţă sau alergii.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, cu maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de boli hepato-renale, osteoporoză, supraponderalilor, obezilor, celor cu status proinflamator sistemic.
Persoanele care suferă de diabet îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Cei cu intoleranţă la lactoză şi alergie la albuşul de ou sau la alte ingrediente şi aditivi alimentari utilizaţi la fabricarea produslui îl vor testa înainte de consum. Specialistul nostru, directorul Institutului de Cercetări le recomandă consumatorilor să ţină cont de aportul de sodiu şi fosfor.
Preluare din Jurnalul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!