"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 22 decembrie 2012

Ce cumpărăm (185)

Knorr-O supă caldă cu cinci E-uri
de: Magda Marincovici
Din punct de vedere al respectării legii etichetării e OK. Aflăm că e o supă de tip instant de la Knorr, ce poate fi pregătită cu apă clocotită, fără a mai fi nevoie să fie fiartă, în care s-au adăugat vreo cinci E-uri. Supa de pui cu tăiţei conţine carbohidraţi (amidon–zahăr lent) sub formă de paste făinoase din făina de grâu (64,4%), maltodextrina (amidon hidrolizat–zahăr uşor metabolizabil), sare.
ANALIZA.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi analizează potenţiatorii de arome (E-uri) din această supă: "glutamat monosodic–E 621, inozinat, dar nu ştim care dintre ei, deoarece poate fi E 633, E 632 sau E 631; guanilat, dar la fel nu ştim care dintre cele trei E 629, E 628, E 627; caramel, dar şi acesta e incert, căci este de patru tipuri E 150c, E 150d, E 150b, E 150a; acid citric–E 330. Glutamatul monosodic este un potenţiator artificial de aromă, caracteristic bucătăriei chinezeşti, care poate provoca, dacă e consumat frecvent, boala bucătăriei chinezeşti–greţuri, dureri de cap, vomă–persoanelor sensibile. Glutamatul monosodic este o sursă ascunsă de sodiu, care trebuie luată în considerare de persoanele cu regimuri hiposodate sau care îşi controlează aportul de sare. Nu este recomandat consumul frecvent. Atât inozinatul, cât şi guanitul de sodiu, de potasiu sau de calciu sunt potenţiatori artificiali de aromă, incomplet evaluaţi din punct de vedere al siguranţei alimentare. Sunt patru sortimente de caramel: unul natural şi trei artificiale. Pot fi obţinute din zaharuri vegetale modificate termic şi/sau chimic, proces în care se generează compuşi de tip Maillard potenţial cancerigeni".
GLUCIDE.
În compoziţie se mai găseşte grăsime vegetală, fără să se specifice tipul acesteia (hidrogenată sau nehidrogenată). "Din punct de vedere al valorii nutritive, o porţie de supă este echilibrată energetic, având 51,4 Kcal, însă conţine o cantitate mare de glucide faţă de proteine. O porţie de supă conţine 10 grame de glucide, respectiv echivalentul unei felii de pâine, ceea ce trebuie să ia în calculul caloriilor persoanele cu diabet. Concluzia: a nu se consuma frecvent de către copii, persoane suferinde de boli cardiovasculare, renale, diabet, cu status inflamator sistemic, cu imunitate scăzută ş.a.", spune specialistul nostru.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!