"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 4 decembrie 2012

Ce cumpărăm (167)

Salam de Sibiu modern
de: Cristina Andreea Călin
Aditivul alimentar E 621 scade valoarea biologică a salamului analizat. De aceea, recomandarea specialistului este să fie consumat cu moderaţie chiar şi de persoanele sănătoase.
Salamul de Sibiu este un produs din categoria celor de calitate, cel puţin dacă e să ne luăm după preţ. Este un mezel crud-uscat, iar cei de la Spack au pus în el "pulpă porc, slănină, sare, condimente, conservant (nitrit de sodiu), antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301), potenţiator de aromă (monoglutamat de sodiu E 621)".
ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: "Salam crud tip Sibiu care, spre deosebire de produsul tradiţional, conţine în plus antioxidanţi, izoascorbat de sodiu E 301 şi potanţiator de aromă, mono-glu tamat de sodiu E 621 (MSG)." Conform lucrării "Produse româneşti din carne. Conform cerinţelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Reţete", a profesorilor Gheorghe Mencinicopschi, Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina, Eugenia-Livia Pană, în 1965 pentru salamul de Sibiu se foloseau următoarele ingrediente: "Carne de porc şi slănină tare, condimente şi alte ingrediente: usturoi, ienibahar, piper alb, zahar, sare, azotat de potasiu (ş.a.)". Produsul analizat are densitate calorică ridicată şi un conţinut semnificativ de grăsimi animale saturate, aterogene, periculoase pentru sănătate. De asemenea, E 621 are o serie de efecte adverse. Cel mai grav este că este neurotoxic.
CONCLUZII.
Produsul poate fi consumat cu moderaţie de persoanele sănătoase în cadrul unei diete echilibrate şi diversificate şi a unui stil de viaţă activ. Nu este indicat suferinzilor de maladii cardiovasculare, hipertensiune arterială, dislipidemie, hipertrigliceridemie, suferinzilor de boli hepato-renale, suferinzilor de gută, de diferite boli dermatologice, cancer şi maladii neurodegenerative.
Preluare dinn Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!