"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 16 decembrie 2012

Ce cumpărăm (179)

Rollton-Piure artificial
de: Cristina Andreea Călin
Un produs dezechilibrat. Modul de pregătire rapid al acestui preparat îl poate face preferatul celor care nu au timp să îşi prepare o masă gătită. Numai că trebuie să citiţi foarte atent eticheta, înainte de a vă hotărî să consumaţi acest piure. Din eticheta compoziţională rezultă că produsul "Rolton–piure de cartofi instant cu gust de pui" conţine următoarele ingrediente: fulgi de cartofi dezhidrataţi 75%, frişcă vegetală pudră, sare, texturat de soia, ceapă prăjită, potenţiator de aromă (glutamat de sodiu E621, ribonucleotide E634 sau E635–nu se spune care dintre cele două este folosit pentru acest produs), zahăr, aromă de pui, pătrunjel deshidrat, ceapă verde deshidratată, colorant (curcumina E100).
Nutriţional.
Din eticheta nutriţională rezultă că produsul analizat conţine pentru 100 de grame, 10,5 grame proteine, 3,8 grame grăsimi, 75,3 grame glucide, având o valoare energetică de 377 kcal la 100 grame de produs.
Analiza.
"Rolton–piure de cartofi instant cu gust de pui" este un produs înalt procesat, dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un conţinut de zaharuri cu absorbţie rapidă şi cu un index glicemic ridicat, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). De asemenea, o greşeală a etichetei este faptul că producătorul nu a specificat natura compoziţională a ingredientului "frişcă vegetală pudră". Prezenţa acestei detalieri ar fi ajutat în aprecierea valorii biologice a produsului, precizează specialistul nostru. "Rolton–piure de cartofi instant cu gust de pui" are o valoare energetică ridicată, respectiv 377 kcal la 100 de grame de produs, după cum rezultă citindu-i eticheta.
Concluzie.
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, persoanelor care au o activitate mai degrabă sedentară, supraponderalilor, obezilor, suferinzilor de diabet, persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, cu afecţiuni ale rinichilor sau ale ficatului. De asemenea, suferinzilor de boli inflamatorii sistemice, bolnavilor de cancer şi celor cu boli neurodegenerative nu le este recomandat consumul produsului analizat de specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi. Toate aceste interdicţii sunt date de faptul că produsul este înalt procesat.
LIPSURI
"O greaşeală a etichetei este faptul că nu se specifică natura compoziţională a ingredientului «frişcă vegetală pudră». Prezenţa acestei detalieri ne-ar fi ajutat în aprecierea valorii biologice a produsului" ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul ICA.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!