"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 29 decembrie 2012

Ce cumpărăm (192)

Crispy grissini cu ulei de măsline
Sunt anumite produse pe eticheta cărora apare câte un ingredient minune, care îi conferă imaginea de produs superior celorlalte din categoria lui. În această categorie se încadrează și Crispy Grissini cu ulei de măsline.
Crispy Grissini cu ulei de măsline conțin, conform etichetei, ingrediente obișnuite pentru fabricarea unui astfel de produs: făină, grăsimi vegetale, drojdie, sare, extract de malț, zahăr, acid citric (E330), ulei de măsline.
NUTRIȚIONAL.
Eticheta nutrițională ne spune că produsul conține 5,79% carbohidrați, 4,35% grăsimi și 5,48% proteine. Densitatea energetică este de 85,53 Kcal, probabil la 100 de grame de produs, deoarece nu se specifică la ce se raportează conținutul din punct de vedere gravimetric sau volumetric. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi, spune însă că eticheta nutrițională nu este corectă și numai prin simplul fapt că, adunând procentele nutrienților principali rezultă că are un conținut de substanță uscată de doar 15,62%. Folosind aceste informații, specialistul nostru nu poate decât să deducă faptul că restul ar fi trebuit să fie apă sau alte ingrediente nespecificate, ceea ce ar face ca produsul să nu mai aibă consistența obișnuită unei grisine.
NECONCORDANȚĂ.
Eticheta ne spune că grisinele ar trebui să fie lichide. Cercetând atent eticheta produsului Crispy Grissini cu ulei de măsline, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că din punct de vedere nutrițional avem în fața un produs dezechilibrat. De asemenea, deoarece are în compoziție un exces de glucide cu absorbție rapidă, produsului i se imprimă un index glicemic ridicat. Din cauza acestor considerente, produsul trebuie consumat cu moderație de toate categoriile de persoane, chiar și sănătoase, iar bolnavii de diabet numai cu avizul medicului curant.
FĂRĂ BAZĂ.
Ambalajul produsului scoate în evidență că aceste grisine "Crispy Grissini cu ulei de măsline" ar conține o cantitate semnificativă de ulei de măsline, ceea ce i-ar conferi o calitate superioară, însă din enumerarea ingredientelor, care se face de la materia primă aflată în cea mai mare cantitate în produs la cea mai puțin prezentă, rezultă că acesta se găsește în cantitatea cea mai mică în produs.
Preluare din Jurnlul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!