"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 21 decembrie 2012

Ce cumpărăm (184)

Hame-Nu e pasăre ca porculde: Cristina Andreea Călin
Din dorinţa de a crea o imagine bună produsului şi de a ne face să credem că este dietetic, pateul Hamme în discuţie se cheamă "de pui". Numai că primul ingredient de pe listă este carnea de porc.
Ingrediente: carne de porc, carne de pui 10%, ficat de pui, slănină, şorici, amidon din cartofi, apă, amestec de sare (sare, conservant E250–nitrit de sodiu), proteină vegetală din soia, condimente.
Produsul nu are etichetă nutriţională. Pateul de pui Hamme este un produs sterilizat termic.
ANALIZA.
În primul rând, denumirea produsului este "Pate din carne de pui", dar din lista ingredientelor rezultă faptul că nu carnea de pui este componentul major, ci carnea de porc. Produsul conţine grăsimi animale saturate, nesănătoase, precizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Conservantul, nitrit de sodiu, este periculos pentru sănătate dacă este consumat zilnic şi, mai ales, dacă se depăşesc dozele zilnice recomandate. Doza zilnică recomandată (DZR) nu este greu de atins, cunoscut fiind faptul că majoritatea produselor din carne conţin acest aditiv ce poate fi luat în decursul aceleiaşi zile din mai multe surse alimentare, ne spune specialistul nostru.
CONCLUZII.
Pe lângă faptul că denumirea produsului induce în eroare consumatorul, dorind să-i inducă ideea că va consuma un produs din carne de pui mai dietetic, pateul din carne de pui analizat nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, bătrânilor, bolnavilor de hiperuricemie (gută), suferinzilor de boli cardiovasculare, de maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), suferinzilor de maladii inflamatorii (reumatism, psoriazis), hepaticilor, renalilor, diabeticilor, suferinzilor de eczeme şi boli de piele, alergicilor, bolnavilor de boli pulmonare.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!