luni, 17 decembrie 2012

Ce cumpărăm (180)

Compot Darrine-Jumătatea nutritivă
de: Cristina Andreea Călin
Compot Darrine: Eticheta ne dă informaţii confuze. Diabeticii trebuie să ţină cont de indicele glicemic ridicat al produsului şi să întrebe medicul curant dacă doresc să consume compotul analizat.
"Darinne, Jumătăţi de piersică în sirop" este un produs din fructe, conservat prin sterilizare. Conţine următoarele ingrediente: piersici, apă, zahăr, glucoză, sirop. Informaţiile nutriţionale pentru 125 de ml (o jumătate de cană) de produs sunt: densitate energetică 67 kCal/280Kj; proteine 0,5, grăsimi 0,1, carbohidraţi 16,7 grame, zaharuri 16,6 grame.
Analiza.
Ca orice fruct sau legumă sterilizată, şi acestea îşi pierd o parte din valoarea biologică datorită inactivării enzimelor, vitaminelor şi scăderii biodisponibilităţii unor micro şi macro-elemente. În eticheta nutriţională există o confuzie în ceea ce priveşte conţinutul de carbohidraţi şi zaharuri, acestea din urmă fiind tot carbohidraţi. Astfel, ne spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, nu cunoaştem dacă este vorba despre glucide cu absorbţie lentă sau zaharuri adăugate, spre exemplu zaharoză, la specificaţia zaharuri 16,6 grame.
Concluzie.
Inscripţionarea "fără conservanţi", nu era necesară, fiind vorba de un produs conservat prin sterilizare, specifică specialistul nostru. Produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, iar suferinzii de diabet îl vor consuma numai ţinând cont de sfatul medicului, datorită indexului glicemic ridicat, detaliază Gheorghe Mencinicopschi. Pentru ca legumele şi fructele să aibă întreaga valoare biologică şi a beneficia de toate virtuţile datatoare de sănătate, întotdeauna va trebui să preferăm fructele şi legumele crude, în devafoarea celor conservate prin sterilizare termică şi cu adaos de zaharuri.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!