"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 7 decembrie 2012

Ce cumpărăm (179)

Salam Infantis cu 5 E-uride: Cristina Andreea Călin
Salamul de vară analizat conţine o serie de aditivi alimentari care îl fac să nu fie recomandat pentru bolnavii cu diferite afecţiuni. Ingredientele Salamului de vară Infantis sunt, conform etichetei: carne porc, carne vită, amidon, slănină, soia, sare (clorură de sodiu), condimente, colagen, polifosfaţi E452, glutamat monosodic E621, acid ascorbic E300, conservanţi (nitrit de sodiu E250), colorant natural (carmin E120). Produsul analizat nu beneficiază de eticheta nutriţională, astfel încât nu ne putem da seama de valoarea nutritivă a produsului, inclusiv de conţinutul în calorii.
ANALIZA.
Salamul de vară analizat este un produs din carne, fiert şi afumat în membrană artificială, necomestibilă. Produsul are în compoziţie şi ingrediente de natură nonanimală, glucide de tipul amidonului şi proteine din soia. De asemenea, printre proteinele cu valoare biologică scăzută se află colagenul, iar dintre grăsimile nesănătoase saturate, slănina, precizează Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul conţine, de asemenea, polifosfaţi–sursă de fosfor–, care în exces pot produce tulburări ale depunerii calciului în oase. În compoziţia salamului de vară analizat mai intră, conform etichetei, aditivi de întărire a gustului, glutamat monosodic, care poate avea efecte neuro-toxice. Precizăm că glutamatul monosodic se găseşte în foarte multe alte alimente, ceea ce contribuie la un consum zilnic important. Produsul conţine conservanţi artificiali de tipul nitritului de sodiu care, de asemenea, poate fi preluat din mai multe alimente în decursul aceleiaşi zile şi poate avea efecte neplăcute, specifică profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
CONCLUZII.
Având în vedere compoziţia produsului Salam de vară Infantis, acesta nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli inflamatorii, hepaticilor, bolnavilor de rinichi, hiperuricemicilor (gută), bătrânilor cu boli neurodegenerative, cardiovascularilor, bolnavilor de plămâni şi de cancer, astmaticilor, ne spune specialistul.
DE DEMULT.
Într-o lucrare de specialitate, "Produse româneşti din carne" (Conform cerinţelor Uniunii Europene: Procesare, Control, Reţete), apărută în 2006 şi elaborată de profesorul Gheorghe Mencinicopschi împreună cu Ioan Cironeanu, Monica-Mariana Neagu, Aneta Marina şi Eugenia-Livia Pană, este dată reţeta folosită pentru prepararea salamului de vară în anul 1966, dar şi cea utilizată în perioada 1982-1992. Prima dintre reţete specifică drept materie primă pentru 100 de kilograme de salam de vară următoarele ingrediente: carne de vită calitatea I 150 kg, carne de porc (pulpă fără os) 17 kg şi slănină tare sau guşă 33 kg. Condimentele folosite sunt, conform lucrării citate: piper 100 g, zahăr 240 g şi usturoi 200 g. Materiile prime utilizate în acea perioadă erau rotocoale de vită sau membrane artificiale cu diametrul de 55-60 mm, sfoară, clipsuri. Reţetele din perioada 1982-1992 specifică următoarele ingrediente pentru 100 de kilograme de produs finit: materii prime: carne de vită calitatea I 50 kg, carne de porc lucru 17 kg, slănină 33 kg; condimente: condiment universal sau aromă de piper pe suport 250 g, usturoi sau aromă de usturoi pe suport 250 g; materii auxiliare: polifosfat de sodiu 330 g, sfoară, clipsuri; înveliş: maţe cusute, rotocoale de vită, membrane artificiale cu diametrul de 40-70 mm. După cum se poate observa, reţeta iniţială, din 1966, nu conţinea aditivi alimentari. Pentru salamul de vară produs în perioada 1982-1992 sunt specificaţi la materiile auxiliare câţiva aditivi alimentari, dar în cantităţi care nu erau nocive organismului, în cazul în care salamul de vară nu era în cantităţi mari, respectându-se un echilibru alimentar, ne precizează specialistul nostru. Comparând cu produsele din aceeaşi categorie existente astăzi pe piaţă, putem constata o creştere cantitativă a E-urilor, ceea ce face ca salamurile de vară să nu fie recomandate unor categorii foarte mari de suferinzi.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!