"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 9 decembrie 2012

Ce cumpărăm (172)

Napolact-Iaurt natural, doar în reclamăde: Cristina Andreea Călin
Produsul conţine grăsimi saturate.
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr. În reclama de la televizor ni se spune că produsele Napolact sunt "ca odinioară", fiind foarte naturale. Iaurtul cu vişine nu se încadrează deloc în acest trend, fiind mai mult ca acum, decât ca odinioară.
Ingredientele sale sunt: "Lapte pasteurizat la temperatură înaltă, preparat de vişine 15% (conţine: 6,7% fruct în produs finit, zahăr, sirop de glucoză, stabilizatori: caragenan E 407, gumă xanthan E 415, aromă: vişine, colorant: suc de sfeclă roşie E 162, acidifiant: acid citric E 330), lapte praf degresat, culturi lactice secţionate, zahăr, amidon modificat din porumb 0,3% E 1420". 100 de grame de iaurt vă vor aduce 95 kcal/400 kj, "proteine 2,7 g, glucide, total: 15,5 g, d.c. zahăr: 11 g, lipide 2,5 g".
ANALIZĂ.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că iaurtul este un produs fermentat obţinut din lapte pasteurizat cu adaos de preparat de vişine, care conţine zahăr, sirop de glucoză, aditivi alimentari E 407, E 415, E 162, E 330, dar şi lapte praf degresat, zahăr, amidon modificat. Această compoziţie face ca produsul să fie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide adăugate (15,5 g%), din care majoritatea sunt cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), producând fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Din această cauză pancreasul endocrin poate avea de suferit, fiind nevoit să producă într-un timp scurt o cantitate mai mare de insulină. Specialistul ne atrage atenţia că produsul are şi un aport de grăsimi animale saturate, aterogene. Aditivii utilizaţi pot avea efecte adverse, mai ales asupra persoanelor sensibile. Caragenanul, E 407, poate avea acţiune laxativă, iar în unele cazuri poate provoca alergii. S-a demonstrat că aditivul caragenan nativ poate fi degradat, limitat în intestin manifestînd efect toxic, putând provoca ulcer şi cancer. Efecte negative are şi guma xantan, E 415, care poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale.
CONCLUZII.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul nu este indicat celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizaţi, celor cu intoleranţă la lactoză şi alergie la proteine lactice. Suferinzii de maladii cardio- şi cerebrovasculare, cei cu dislipidemie vor ţine cont de aportul de grăsimi saturate. Personele care suferă de diabet şi cei cu rezistenţă la insulină îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinând cont de aportul de glucide adus de produs. Suferinzii de sindrom metabolic vor cere sfatul medicului înainte de a consuma acest iaurt.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!