"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 31 decembrie 2012

Ce cumpărăm (194)

 
 
 
 
 
 
 
 
Wiesana-Un produs pentru prăjituri artificiale
de: Cristina Andreea Călin
Procedeul de preparare a margarinei analizate ne face să credem că este mai degrabă un produs artificial decât unul natural. De aceea, nu este recomandat bolnavilor din foarte multe categorii și persoanelor care au probleme de greutate sau alergii. Produsul "Wiesana prăjituri classic", cu "reteță îmbunătățită", este o grăsime tartinabilă vegetală, cu 67 % conținut de grăsime, după cum putem afla de pe etichetă. Ingredientele produsului analizat sunt, conform etichetei: uleiuri vegetale rafinate și grăsimi vegetale interesterificate, apă, emulsificatori (mono și di-gliceride, lecitină de floarea-soarelui E 322), sare 0,16%, conservant (acid sorbic E 200), arome, acidifiant (acid citric E330), colorant (beta-caroten E 160e), vitamine (A, D3).
Eticheta nutrițională specifică pentru 100 de grame de produs o densitate energetică de 603 kcal/2479kj, lipide 67 g, proteine 0 g glucide 0g , vitamina A 550–grame, D3 1,5–vitamina E minimun 10–grame.
ANALIZĂ.
Produsul analizat reprezintă un amestec de uleiuri vegetale naturale rafinate și grăsimi vegetale modificate prin interesterificare–procedeu prin care se modifică structura naturală a acizilor grași din grăsimi. Din această cauză, produsul este mai degrabă unul artificial, decât unul natural și nu este recomandat a fi consumat de foarte multe categorii de suferinzi.
ATENȚIE.
Produsul nu este recomandat persoanelor cu probleme de greutate
CONCLUZIE.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare ne explică faptul că "Wiesana prăjituri classic" are o densitate calorică foarte ridicată din cauza conținutului de grăsimi vegetale interesterificate. Acest lucru reiese și citind eticheta nutrițională, unde este specificată o densitate energetică de 603 kcal/2479 kj. Din această cauză, produsul analizat nu este recomandat persoanelor supraponderale, obeze, suferinzilor de maladii cardiovasculare, bolnavilor cu stauts proinflamator sistemic (suferinzilor de reumatism, gută, psoriazis), suferinzilor de boli ale ficatului, bolnavilor de cancer, copiilor și bătrânilor, alergicilor, suferinzilor de boli neurogenerative (Parkinson, Alzheimer), detaliază specialistul nostru.
Preluare din Jurnalul Național, 25 Ianuarie 2007

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!