"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 30 mai 2010

Hai să fim cinstiţi!

BugetTuturor celor prezenți și viitori, slutare!
De zile, săptămâni şi luni nu auzim decât cuvintele „criză” şi „soluţii”. Rigiditatea manifestată de executiv este o copie fidelă a rigidităţii prezidenţiale manifestată după căderea cabinetului Boc. Lipsa de transparenţă, lipsa de comunicare şi cooperare au dus la acutizarea antagonismului „executiv-populaţie”, iar acesta e doar începutul.
Lipsa de argumente pentru soluţia adoptată este evidentă chiar şi pentru un şcolar. Singura explicaţie este că aşa s-a decis. Pur şi simplu. Afirmaţiile de genul „aşa a vrut FMI” sper să nu mai fie crezute de nimeni, atâta timp cât Guvernul (şi nu numai acesta, ci toate) şi-a ascuns neputinţa sau interesele în spatele unui asemenea gen de afirmaţii. Sunt nenumărate cazurile în care F.M.I. sau C.E. au fost nominalizate ca autoare ale unor idei de care nici măcar nu aveau habar pur şi simplu pentru că nu intră în politica acestor organisme să indice metodele, ci doar scopurile de atins.
Ce este interesant în această criză mi se pare un cu totul alt aspect. Ni se spune că aceste soluţii arbitrare ne vor scoate din criză. Haideţi, de dragul demonstraţiei, să acceptăm acest lucru ca pe un adevăr. Că vom fi obligaţi să trăim cu pensiile şi salariile tăiate doar anul acesta sau în continuare e de discutat. Că vor fi existând şi alte soluţii, iarăşi este de discutat. Dar nimeni, nici Primul Bugetar al Ţării, nici cel de-al Doilea Bugetar al Ţării nu spun o vorbă, dar nici una, despre modul de rezolvare a problemelor revelate până acum de sindicate sau de mass media.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nu ni se spune cu cât se vor micşora salariile demnitarilor.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune cum se vor diminua salariile aberant de mari existente în regiile naţionale.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune cum se va controla pe viitor sistemul achiziţiilor şi ce măsuri se vor lua pentru recuperarea pagubelor.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune cum se va reduce numărul de clienţi politici pentru care se înfiinţează posturi sau departamente chiar în aceste momente.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune ce măsuri se prevăd pentru creşterea economică, având în vedere că ceea ce s-a întreprins până acum a fost făcut doar în scop de economisire.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune ce măsuri se preconizează a fi luate pentru combaterea corupţiei în administraţie. Adevărata corupţie pentru acoperirea căreia se dau legi.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune ce măsuri se preconizează a fi luate pentru combaterea contrabandei de orice fel. Panourile publicitare pe această temă, ivite peste noapte (din ce fonduri?) sunt o cretinătate ruşinoasă atât pentru cei care le-au conceput, cât şi pentru cei care le citesc.
Vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar nimeni nu ne spune ce măsuri se vor lua pentru limitarea economiei subterane.
Altfel spus, vom fi obligaţi să trăim cu pensii şi salarii ciuntite, dar abuzurile, contrabanda, corupţia, minciuna şi înşelătoria vor continua în paralel fără nicio jenă.
Lipsa enunţării unor măsuri elementare pentru rezolvarea acestor probleme îmi dă certitudinea că sacrificiul cerut populaţiei nu va avea nicio finalitate, că oamenii se vor chinui fără niciun folos. Fără acest orizont al perspectivei, niciun om normal nu va accepta şi nu va înţelege asemenea măsuri.
P.S. Chiar în timp ce scriu aceste rânduri aflu că Diverta intră în insolvenţă. Din câte îmi amintesc şi alte firme mari, puternice şi PRIVATE au ajuns în acest stadiu sau în faliment. Oare de ce, pentru că nici măcar bugetari nu sunt?... Să fie rezultatul măsurilor de relansare economică concepute de Primii Bugetari ai Ţării prin care firmele private vor trebui să producă pentru nişte clienţi care nu pot cumpăra?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!