"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 7 mai 2010

Avem nişte spitale mortale!

SalaTuturor celor prezenți și viitori, salutare!
Să luăm un caz ipotetic. Mă doare un cot. Atenţie mare, este vorba de un cot şi nu de în cot. Ce pot face? Simplu, mă duc la medicul de familie.
Ce găsesc acolo? Ei bine, găsesc o sală de aşteptare cu reviste de modă pe masă, o sală de tratamente, un grup sanitar şi nelipsitul cabinet de consultaţii. Ce găsesc în sala de tratamente? Păi, ce să găsesc? O canapea, un dulap cu medicamente şi tot felul de echipamente şi o asistentă.
Ce găsesc în cabinetul de consultaţii? Un birou cu un laptop, o canapea, o bibliotecă plină cu tratate şi nelipsitul medic de familie. Care, în majoritatea cazurilor este generalist.
Mă prezint, asistenta aduce fişa, iar medicul mă consultă. Din nefericire, este nevoie de o examinare mai specializată şi, pentru asta, medicul de familie îmi întocmeşte o trimitere la un cabinet specializat. Iau trimiterea şi mă duc la cabinetul specializat.
Ce găsesc acolo? Păi, în linii mari, cam aceleaşi lucruri şi persoane, numai că, de data, asta medicul este specialist şi are în dotarea cabinetului şi un aparat pentru efectuarea radiografiilor. Medicul mă consultă, îmi face o radiografie şi îmi spune că situaţia necesită internare pentru că tratarea afecţiunii mele depăşeşte puterile lui. Îmi completează o trimitere şi iată-mă cum mă duc fuguţa la spital.
Ce găsesc acolo? Ehei, dragii mei, acolo găsesc cu totul altceva. Acolo găsesc o sumedenie de saloane prin care mişună o sumedenie de medici şi asistente.
Acolo găsesc săli de tratamente şi săli de intervenţii, acolo găsesc o mulţime de echipamente şi de aparate medicale care mă pot controla sau care pot interveni asupra corpului meu. Acolo găsesc săli de reanimare sau de terapie.
Acolo găsesc clinici specializate, iar nu cabinete. Clinici cu medici specialişti, care vor lua cele mai adecvate măsuri şi îmi vor prescrie cele mai adecvate tratamente pentru că sunt medici specialişti, nu generalişti.
Acolo voi găsi chirurgi, dacă este nevoie de o intervenţie chirurgicală şi săli de operaţii adecvate, acolo voi găsi oftalmologi dacă problema mea porneşte de la ochi care mă vor controla cu aparatură specializată, acolo voi găsi ortopezi, dacă problema mea are asemenea implicaţii sau ginecologi. La fel de uşor voi găsi chiar şi un medic psihiatru. Practic, dacă ne gândim bine, acolo, într-un spital, voi găsi medici pentru orice specialitate, medici care mă vor prelua bolnav şi mă vor externa sănătos. Medici care vor putea lua orice măsuri şi îmi vor putea prescrie orice tratamente numai ca eu să fiu sănătos.
Dacă ne gândim bine, exceptând cazurile de „moarte bună”, UN SPITAL ESTE ULTIMUL LOC UNDE AR TREBUI SĂ MOARĂ OAMENII!
Şi totuşi, în România se moare în spitale pe capete...
Să auzim de bine!

5 comentarii:

  1. Concluzia: roaga-te sa nu ajungi in spital sau in service auto... s-a terminat cu viata ta daca dai de vreun nenorocit.

    Nu stii cu ce pleci in minus (sau chiar in plus) :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta-i o problema adanca la noi. Insa sti ce este cel mai grav? Faptul ca avem doctori foarte buni insa care nu sunt deloc sprijiniti de conditiile spitalelor si de birocratia din sistem. Pacat.

    Am experimentat pe propria-mi piele....

    RăspundețiȘtergere
  3. @Cosmin. Da, aici e buba la care m-am referit. Cum ziceau bătrânii: brânză bună în burduf de câine...

    RăspundețiȘtergere
  4. Spitale mortale? =)) Geniala expresia!
    Prefer sa nu spun cate am patit prin spitale si cu doctorii-macelari. Adevarul ca daca ai ajuns la spital "ai pus-o" rau de tot! Trist! Si de ce ne mai miram? Studentii de la Medicina isi iau examenele pe bani! Pe bani!!! Poate percepe cineva ce inseamna asta pt cariera lui de "doctor" ?

    RăspundețiȘtergere
  5. @ darkmercu: sigur că cineva poate percepe ce înseamnă: pacientul!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!