"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 4 februarie 2013

Jurământul

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
JURĂMÂNT, jurăminte, s. n. 1. Afirmare, promisiune, făgăduială solemnă făcută de o persoană (adesea printr-o anumită formulă în care este invocată divinitatea) de a spune adevărul în legătură cu anumite fapte; jur. 3. 2. Angajament solemn, exprimat de obicei printr-o anumită formulă, prin care cineva se obligă să-şi facă datoria (faţă de popor, de stat etc.). 3. Promisiune, făgăduială fermă de a face ceva. – Din lat. juramentum.Asta e definiţia din dicţionar. Indiferent cum am interpreta cuvintele, în esenţă este vorba de o promisiune, de o făgăduială solemnă, o obligaţie în ultimă instanţă. Jurământul în care este invocată o divinitate atrage nu numai obligaţia de a înfăptui cele jurate, ci şi teama de pedeapsa divină în caz de minciună.
Practic, jurământul este forma cea mai înaltă a unei promisiuni. Depui un jurământ la momentul încheierii unei căsătorii, iar până nu de mult, în unele ţări chiar foarte civilizate, existenţa acestui jurămând împiedica desfacerea căsătoriei. Depui un jurământ atunci când doreşti să te bucuri de credibilitate maximă, invocarea lui fiind dovada spuselor tale dincolo de orice alte dovezi faptice.
Jurământ depun militarii, iar nerespectarea lui poate atrage pedepse cât se poate de reale şi de drastice, atât de drastice încât puşcăria pare floare la ureche. Jurământ depun preoţii, iar încălcarea lui atrage grave pedepse, nu doar bisericeşti... Medicii depun şi ei jurământ şi, alături de cel militar, este unul dintre jurămintele cu implicaţii de viaţă şi de moarte nu numai pentru cel care a jurat, ci şi pentru mulţi alţii, nevinovaţi.
Există foarte multe situaţii în care se depune jurământ, în unele cazuri pentru că acest lucru se solicită în mod explicit, în altele pentru că se solicită în mod implicit. Jurămintele se pot depune în grup, ca militarii sau indiviual, jurămintele se pot depune în locuri anume amenajate sau pe o bancă în parc. Indiferent de formă sau situaţie, jurământul implică nu numai promisiunea cea mai solemnă de a face cele spuse, ci şi teama de pedeapsă în caz de neîndeplinire.
Jurăminte mai depun parlamentarii şi miniştrii la investire. Dar, dacă în alte situaţii ştiu sau pot intui pedeapsa pentru neîndeplinire care se ascunde în spatele unui jurământ, în cazul demnitarilor nu am reuşit s-o aflu. Pe scurt, sunt foarte curios să ştiu care este pedeapsa pe care o vor primi un ministru sau un parlamentar atunci când îşi calcă jurământul, dincolo de cea administrativă, doar pentru că şi-a călcat jurământul depus la investire.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!