"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 3 februarie 2013

Ce cumpărăm (229)

Tomi-Sos din arome artificiale
de: Magda Marincovici
Condimente tari, multă apă, conservanţi răi, arome de tomate artificiale. Şi mănânci cu poftă, dar nu ştii câte calorii conţine. Şi, în plus, distruge flora intestinală. Toate doar de la un simplu sos de tomate. Acest sos din paste de tomate conţine mai multe ingrediente. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că, dintre acestea, apa este ingredientul cu cea mai mare pondere.
E-URI.
Potrivit etichetei, produsul mai conţine pastă de tomate tip 36–18,9%; zahăr (zaharoză, un dizaharid cu indice glicemic ridicat), oţet din vin. Pe etichetă apare specificat doar amidon modificat, dar nu ştim care dintre ele: probabil E 1420–amidon modificat acetilat sau E 1440–amidon modificat hidroxipropilic. Însă trebuie precizat că organismul nostru poate reacţiona diferit la cele două tipuri de amidon modificat. Acest sos de tomate mai conţine: sare iodată, condimente, care includ lactoză (atenţie persoanele cu intoleranţă la acest dizaharid!), E 330–acid citric. Producătorul a mai folosit conservanţi: E 202–sorbat de potasiu, E 211–benzoat de sodiu, ardei cili–0,06%, aromă de tomate nespecificate–nu ştim dacă naturală sau artificială.
CALORII?
Produsul nu pune la dispoziţia cumpărătorului şi etichetarea nutriţională, din această cauză nu putem cunoaşte densitatea calorică a produsului şi nici compoziţia în macro şi micronutrienţi esenţiali. Aceasta înseamnă că folosim un produs şi nu putem să evaluăm numărul caloriilor furnizate. Ceea ce este foarte important în condiţiile în care acest sos este frecvent folosit ca atare sau asociat altor preparate foarte calorice. Pe de altă parte, conservanţii artificiali utilizaţi, în special cei din categoria benzoaţilor, în unele cazuri pot provoca alergii şi pot modifica microflora intestinală benefică.
Preluare din Jurnalul Naţional, 14 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!