"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 14 februarie 2013

Fruntaşii codaşilor

Imagine preluată de pe vidu.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Suntem între primele trei ţări europene cu tehnologie 4G, ne anunţă reclama cu un ton sobru, dar serios. Personal, nu mi se pare ceva de laudă. În primele trei ţări poate înseamnă că putem fi pe locul trei. Ceea ce nu e de laudă.
Sunt alte lucruri, mult mai cunoscute în care ne situăm nu între primele ţări, ci chiar pe primul loc. Şi cu care văd că nimeni nu se laudă.
Astfel, suntem pe primul loc între ţările Europei la exportul de cerşetori. Nicio altă ţară europeană nu a împânzit celelalte ţări europene cu un număr atât de mare şi de agresiv de cerşetori. Deci, iată un prim punct câştigat.
Suntem pe primul loc între ţările europene la numărul de violatori, proprii sau exportaţi. Că mai sunt exemplare răzleţe şi prin alte ţări, astea sunt exemple de prin cărţile de medicină legală şi nicidecum nu sunt în numărul cu care noi i-am copleşit.
Suntem pe primul loc între ţările europene la exportul de ţigani. Până nu demult ungurii deţineau un loc fruntaş, în restaurantele de lux din vest fiind de bun gust să ţi se cânte la vioară muzică ţigănească de către un violonist ungur. Acum, am depus eforturi şi ne-am afirmat pe plan european şi în acest domeniu. Nimeni nu are cunoştinţă de tabere de ţigani estoni sau spanioli apărute pe la periferiile marilor oraşe, dar ai noştri, în scurt timp, au devenit celebri.
Suntem pe un acelaşi prim loc în ceea ce priveşte discriminarea aceleiaşi etnii. În toate ţările civilizate, aceştia lucrează ca directori executivi sau mari decidenţi, doar la noi, după ce se plictisesc să umple emisiunile la televizor şi obosesc de construit palate cu turnuleţe, aceştia emigrează în masă, simţindu-se cât se poate de discriminaţi.
Suntem pe primul loc la exportul de criminali şi hoţi. Din 1989 încoace nu a fost zi de la Dumnezeu să nu auzim agenţiile de ştiri străine revoltate de crimele şi hoţiile concetăţenilor noştri, ajunşi pe acolo pentru a milita astfel să fim primiţi în Spaţiul Schengen.
Suntem pe primul loc din coadă în ceea ce priveşte nivelul salariilor şi al calităţii vieţii, dar nicio reclamă văd că nu se laudă cu asemenea performanţă.
Suntem pe primul loc între ţările europene în ceea ce priveşte nivelul preţurilor, fiind şi pe primul loc între ţările care măresc preţurile pentru a le alinia cu cele europene, fără a mări şi salariile în vederea unei alinieri asemănătoare.
Iar la urma urmei, ce avantaje ne oferă această tehnologie? De ce să ne bucure atât de mult că o deţinem? De ce mă va face mai fericit faptul că hoţii de carduri îşi vor transmite mai rapid cardurile clonate? Cu ce mă va ferici faptul că hoţii de maşini îşi vor transmite mai eficient seriile maşinilor furate şi revândute? De ce să mă bucur că directorii de bănci vor putea frauda mai rapid dosarele de acordare a creditelor fictive şi vor goli conturile clienţilor cât mai complet? Nu văd de ce să mă bucur că traficanţii de oameni îşi vor transmite mai rapid pozele victimelor şi datele lor de identitate.
Şi toate astea au devenit realitate, după cum încheie aceeaşi reclamă motivantă.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!