"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 2 februarie 2013

Ce cumpărăm (228)

Pate Campofrio
Campofrio-Pate vegetal
de: Magda Marincovici
Soia. Dar nu știm dacă e sau nu modificată genetic. Câțiva aditivi pentru gust și aromă. Sare, margarină, apă. Și gata pateul vegetal cu ardei.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, cu lupa pe eticheta unui nou pateu vegetal, pasteurizat, preparat din mai multe ingrediente: apă, ulei vegetal, proteină vegetală din soia, despre care din păcate nu știm dacă este soia modificată sau nemodificată genetic. Potrivit legislației în vigoare, există obligația ca, în cazul în care produsul conține un ingredient modificat genetic, să se inscripționeze. De exemplu: "conține organism modificat genetic: soia, cartof etc.".
MARGARINĂ.
În acest tip de pateu s-au mai folosit grăsimi vegetale hidrogenate, despre care știm foarte bine că sunt periculoase pentru sănătate, fiind incriminate în apariția bolilor cardiovasculare și neurodegenerative. Producătorul a apelat și la fulgi de ardei–2%, E 301–ascorbat de sodiu, sare (clorură de sodiu), zahăr (zaharoză), condimente, arome de natură nespecificate, E 452–polifosfați, E 621–glutamat monosodic, E 120–acid carminic (colorant), E 325–lactat de sodiu (atenție hipertensivii!), membrană artificială necomestibilă.
CARACTERISTICI NUTRIȚIONALE.
Din punct de vedere al caracteristicilor nutriționale, produsul are o valoare energetică de 197 Kcal la 100 g, ceea ce înseamnă că este un produs cu densitate calorică medie. În schimb este sărac în proteine: conține 8,5 g de proteine vegetale la 100 g. În ceea ce privește glucidele (25%), nu știm natura lor, un motiv suplimentar ca diabeticii să fie foarte precauți. Acest pateu are 17% lipide: este bogat în lipide de calitate inferioară.
CONCLUZIE.
Profesorul dr. Mencinicopschi precizează că "este un produs dezechilibrat nutrițional, cu multă grăsime și carbohidrați, nerecomandat persoanelor suferinde de diabet, copiilor, adolescenților, bolnavilor cu afecțiuni cronice cardiovasculare, neurodegenerative și inflamatorii. În perioada de post, trebuie să adoptăm un meniu echilibrat nutrițional, iar acest produs consumat în exces contribuie la tulburarea balanței nutriționale. În plus, conține polifosfați care sunt un factor de perturbare a metabolismului calciului. Eticheta nutrițională nu precizează conținutul în sodiu al produsului, care poate fi foarte ridicat, din cauza clorurii de sodiu și a altor aditivi adăugați".
Preluare din Jurnalul Național, 15 Noiebrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!