joi, 7 februarie 2013

Ce cumpărăm (233)

Bunica-Maioneză din E-uri
de: Magda Marincovici
Azi mâncăm sos de maioneză clasică 100% vegetală cu 50% grăsime. Din analiza etichetei produsului efectuată de profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi reiese că s-au folosit mai multe ingrediente: ulei de floarea-soarelui–50%, apă–41,6%, oţet din vin, amidon din cartof (carbohidrat natural, polimer de glucoză), zahăr (zaharoză), sare iodată, stabilizator E 415–gumă xantan, acidifiant E 330–acid citric, conservant E 202–sorbat de potasiu, aromă de naturală nespecificată, colorant E 160 a–amestec de beta caroten. Aşadar clasic, dar unde-i oul, adică materia primă de bază?
ALERGII.
"Dacă ar fi o maioneză clasică, ar trebui să aibă în compoziţie şi ou. Deci nu este o maioneză clasică. Nu ştim la ce se referă calificativul de sos, deoarece produsul are o consistenţă fermă, conferită de xantan E 415, un polizaharid de biosinteză. Conservantul artificial sorbatul de potasiu în unele cazuri poate provoca alergii. Eticheta nu oferă alte date nutriţionale, referitoare în special la valoarea energetică a produsului. Dacă 100 g de maioneză au 50 g de grăsime, produsul ar trebui să aibă o valoare energetică de aproximativ 450 Kcal/100 g de produs. Ceea ce îl plasează în categoria alimentelor cu index calorigen ridicat. Deci va fi consumat cu moderaţie de persoanele supraponderale şi obeze." Prof. Mencinicopschi face o menţiune specială în ceea ce priveşte copiii de vârstă mică, deoarece sunt predispuşi la alergii alimentare.
Preluare din Jurnalul Naţional, 09 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!