"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 8 februarie 2013

Ce cumpărăm (234)

7 Days-Un desert cu cremă de E-uri
de: Magda Marincovici
7 Days mini croissant cu aromă de spumant. Prima observaţie: eticheta în limba română poate fi citită doar cu lupa. Ajungem la concluzia că mini croissantele pentru toată săptămâna sunt umplute cu E-uri.
CE MÂNCĂM, CE BEM
Eticheta în limba română poate fi citită doar cu lupa. În plus, este ascunsă într-un pliu al ambalajului. Cu chiu, cu vai descifrăm eticheta. Concluzia: mini croissant pentru toată săptămâna, umplut cu E-uri. În dreptul ingredientelor este specificat: făină de grâu. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi spune că aceasta înseamnă că produsul va fi evitat de persoanele cu intoleranţă la gluten–celiachie. Şi acum, specialistul nostru ne analizează eticheta. Produsul conţine o cremă (33%) cu aromă de spumant, compusă din sirop de glucoză, grăsimi vegetale parţial hidrogenate, zahăr, lapte praf degresat, alcool, praf de gălbenuş de ou, emulgatori: E 471–mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 472 b–esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi graşi, agent de gelifiere E 401–alginat de sodiu, arome spumante, conservant E 202–sorbat de potasiu, margarină, clorură de sodiu, E 330–acid citric, drojdie, arome de vanilie, conservant, E 282–propionat de calciu. "Sorbatul de potasiu este un conservant artificial, ce poate provoca alergie. Acidul citric consumat frecvent poate ataca smalţul dentar microfisurat şi, de asemenea, poate induce dezordini metabolice. Propionatul de calciu este un conservant, nefiind recomandat consumului zilnic, deoarece provoacă modificarea microflorei intestinale.
ADITIVI.
Şi nu sunt singurii aditivi. Mai înghiţim şi alţii: arome neindentificate artificiale sau naturale. "Pe ambalajul individual nu sunt specificate alte caracteristici nutriţionale–valoare energetică, glucide, lipide, eventual proteine–, în aşa fel încât să ne permită să ţinem sub control caloriile consumate în decursul unei zile. Întrucât conţine margarină (grăsimi hidrogenate şi parţial hidrogenate), produsul, mai ales consumat zilnic, contribuie la creşterea colesterolului aterogen şi la apariţia bolilor cardiovasculare şi neurodegenerative.
În concluzie, profesorul dr. Mencinicopschi spune că produsul "nu este recomandat consumului zilnic al copiilor, adolescenţilor, femeilor care alăptează sau sunt însărcinate, bolnavilor cardiovasculari, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative, cu astm, celor predispuse la alergii. Şi o menţiune specială adresată persoanelor cu diabet. Faptul că nu ştim compoziţia în glucide, valoarea energetică şi că produsul are în compoziţie margarină, suferinzii de diabet îl vor mânca mai rar".
Preluare din Jurnalul Naţional, 08 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!