"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 11 februarie 2013

Ce cumpărăm (237)

Cu Bake Rolls garlic rupi cântarul
de: Magda Marincovici
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, defineşte Bake Rolls garlic: un sortiment de pâine prăjită cu usturoi, ce conţine făină de grâu, fără a fi însă specificat dacă este integrală, neagră sau albă.
"Produsul mai conţine grăsimi vegetale, dar nici despre acestea nu ştim–pentru că nu este specificat pe etichetă–dacă sunt hidrogenate sau nehidrogenate, aspect extrem de important în privinţa evaluării nutriţionale (gradul de nocivitate). Mai citim pe etichetă că s-a adăugat sare, fără a se preciza cantitatea, ceea ce este esenţial pentru hipertensivi, suferinzi de boli renale şi pentru persoanele care ţin diete. Producătorul a mai adăugat zahăr–nu ştim ce cantitate, important pentru diabetici şi pentru cei interesaţi să-şi menţină greutatea."
ADITIV.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne asigură că lecitina (E 322) este un emulgator benefic pentru sănătatea creierului şi pentru prevenirea ateroamelor şi dislipidemiilor. Din păcate, deoarece eticheta produsului nu are inscripţionare nutriţională, nu putem aprecia conţinutul în nutrienţi: carbohidraţi, lipide, proteine. "Acest fapt nu permite integrarea corectă într-o dietă sănătoasă, diversificată şi echilibrată energetic. Totuşi, produsul, fiind în principal obţinut din făină de grâu, nu poate fi recomandat celor cu intoleranţă la gluten, persoanelor supraponderale, suferinzilor de obezitate sau de diabet. Celelalte persoane vor mânca cu măsură acest sortiment de pâine, având în vedere că este un produs bogat în carbohidraţi, dezechilibrat nutriţional, cu index glicemic ridicat şi, probabil, cu densitate calorică mare, facilitând luarea în greutate", spune specialistul nostru.
Preluare din Jurnalul Naţional, 04 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!