"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 6 februarie 2013

Ce cumpărăm (232)

Bucegi-Pate 'de ficat' făcut din şorici
de: Magda Marincovici
Un produs. O etichetă, zgârcită în punctele esenţiale. Şorici, da. Dar să ştim cât. Răspunsul ne-ar ajuta foarte mult, pentru a şti dacă ştim ce e: pate din ficat de porc sau din şorici.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi traduce eticheta produsului. Pate Bucegi porc este un produs sterilizat, ce conţine ficat de porc 20%, slănină în proporţie nespecificată–grăsime saturată animală cu conţinut ridicat de colesterol–, şorici, proteină animală colagenica cu valoare biologică scăzută în proporţie nespecificată, zahăr (zaharoză) cu index glicemic ridicat, amidon de porumb–polimer natural de glucoză, în cantităţi, de asemenea, nespecificiate, ceapă. De asemenea, mai conţine: condimente, potenţiator de aromă: glutamat monosodic–E 621–generator de metaboliţi neurotoxici, cunoscut ca producător al sindromului bucătăriei chinezeşti (vărsături, dureri de cap, ameţeli), antioxidant E 300–acid ascorbic, colorant E 120–carmin (în unele cazuri poate provoca alergii), conservant E 250–nitrit de sodiu (poate genera nitrozamine cancerigene şi poate interfera cu metabolismul glandei tiroide, facilitând apariţia guşii, în cazul consumului frecvent, în cantităţi mari).
PROTEINE.
Din punct de vedere nutriţional, nu sunt specificate conţinutul în proteine, din care colagenice, grăsimi şi carbohidraţi. Ceea ce ar putea sugera că produsul este mult mai bogat în şorici, mai ales ca nu este specificată proporţia acestui ingredient. Nu se cunoaşte valoarea energetică a produsului, ceea ce reprezintă un avertisment pentru persoanele supraponderale, suferinde de obezitate, de diabet, de boli de inimă, cu dislipidemii, bolnavii cu afecţiuni hepatice, renale. De asemenea, părinţii ar trebui să evite să le prepare copiilor sandvişuri cu acest pate. Profesorul Mencinicopschi reaminteşte că legea prevede şi obligaţia etichetării nutriţionale a produsului alimentar. Ea este foarte importantă, deoarece facilitează alegerea de către consumator în funcţie de preferinţe, dar şi de starea lui de sănătate. Produsul nu e recomandat consumului frecvent şi în cantităţi mari.
Preluare din Jurnalul Naţional, 10 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!