"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 12 februarie 2013

Ce cumpărm (238)

Wiesana-Margarină 100% artificială
de: Magda Marincovici
Un aliment dilematic. Deoarece pe etichetă scrie "100% vegetal". Dar ingredientele, aşa cum sunt înşirate pe etichetă, indică mai degrabă un produs 100% artificial. Ce citim pe etichetă? Aproape tot ce conţine acest tip de margarină–spune profesorul dr. Gh. Mencinicopschi. Ingrediente–apă (75%), uleiuri vegetale rafinate şi uleiuri vegetale hidrogentate în proporţii nespecificate: fără a se preciza cât din cele 25% grăsimi totale sunt uleiuri hidrogenate şi cât parţial hidrogenate.
PERICULOS.
Cercetările au dovedit clar că grăsimile hidrogenate şi parţial hidrogenate sunt periculoase pentru sănătate: pe de o parte, pentru că ele devin saturate, iar pe de altă parte, în procesul industrial de hidrogenare pe catalizator de nichel se generează acizi graşi trans artificiali. Atât grăsimile saturate, cât mai ales acizii graşi trans artificiali sunt cauza apariţiei aterosclerozei, a maladiilor cardiovasculare, a accidentului vascular cerebral. Tocmai de aceea, consumul acizilor graşi trans artificiali a fost limitat în SUA şi în unele ţări ale UE, recomandându-se totodată procesatorilor de alimente să evite folosirea lor şi să le înlocuiască cu alte surse de grăsime. O grăsime hidrogenată, provenită din uleiuri vegetale, seamănă mai mult cu o grăsime animală saturată decât cu una vegetală, deoarece acizii graşi nesaturaţi s-au transformat în acizi graşi asemănători celor din grăsimea animală. Margarinele au fost gândite şi apoi industrializate în perioadele de lipsă a grăsimilor animale tartinabile (unt) pentru înlocuirea acestora, nebănuindu-se efectele dăunătoare dovedite astăzi. Această margarină mai conţine emulsificatori necesari pentru a evita separarea grăsimii de apă. S-a folosit un amestec de emulsificatori, în principal E 471, sare iodată, arome–despre care nu ştim dacă sunt naturale sau artificiale, conservant E 202, acidifiant E 330, colorant E 160, vitamine A şi D 3. Acest amestec de grăsimi hidrogenate şi parţial hidrogenate (acizi graşi trans artificiali) şi de E-uri face ca margarina să fie un produs practic artificial, foarte dăunător sănătaţii, mai ales în cazul unui consum frecvent şi în cantităţi mari.
ASCUNSE.
Precizăm că uleiurile hidrogenate şi parţial hidrogenate se găsesc ascunse într-o gamă largă de alimente procesate: în unele sortimente de pâine, produse de patiserie şi cofetarie, în biscuiţi, snacks-uri, produse fast-food, pop-corn industrial etc. Recomandăm citirea cu atenţie a etichetelor pentru identificarea grăsimilor hidrogenate şi parţial hidrogenate. Ca valoare energetică, produsul are 225 Kcal/925 Kj, fiind un aliment cu o densitate calorică medie. Concluzie: margarina pe bază de uleiuri hidrogenate şi parţial hidrogenate nu este indicată adolescenţilor, bolnavilor cronici şi cu sindrom inflamatoriu sistemic. Nu va fi consumată frecvent de copii, persoane cu boli cardiovasculare, cu boli neurodegenerative (maladia Alzheimer, Parkinson), cu diabet, dislipidemie, cele pre şi postinfarct sau pre şi postaccident vascular cerebral.
Preluare din Jurnalul Naţional, 03 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!