"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 17 februarie 2013

Ce cumpărăm (243)

Prăjitura Best Time are 17 aditivi alimentari
de: Cristina Andreea Călin
17 aditivi alimentari şi un amalgam de grăsimi şi zaharuri alimentare care dau peste cap organismul constituie, pe scurt, compoziţia prăjiturii "Best time". Înainte de a o consuma, citiţi cu atenţie eticheta! Prăjitura "Best time" cu gem de fructe de pădure este un produs extrem de dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu foarte mulţi aditivi alimentari. Chiar dacă nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are un exces de glucide atât cu absorbţie lentă–amidon de porumb–, cât şi rapidă–zahăr, sirop de glucoză-fructoză. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că din această cauză pancreasul endocrin are de suferit pentru că va fi forţat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-un timp mai scurt. De asemenea, conţine foarte multe grăsimi vegetale hidrogenate, dar şi margarină. Despre aceasta din urmă nu ni se spune din ce fel de grăsimi a fost fabricată (hidrogenate sau interesterificate) şi nici ce aditivi alimentari au fost folosiţi pentru ea. Pe lângă aceste lipide, producătorul a mai utilizat şi uleiuri vegetale. Grăsimile şi glucidele sunt completate cu alcool. Chiar dacă este prezent în cantitate mică, amestecat cu ingrediente de acest tip este foarte greu de metabolizat de ficat, devenind toxic, avertizează specialistul nostru.
ADITIVII ALIMENTARI.
Cei 17 aditivi alimentari folosiţi au efecte adverse, putând provoca de la alergii până la cancer. Producătorul nu a folosit pentru E476 denumirea cunoscută–poliglicerol poliricinoleat–, preferând un acronim. În ţările vorbitoare de limba engleză, prescurtarea aceasta este comună, însă cel care a făcut traducerea ar fi trebuit să folosească varianta din limba română. Acest aditiv are efecte hetapo şi nefrotoxice. Sorbitoul, E420, afectează tractusul digestiv, E1520 produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neuro şi cardiotoxic. Sorbatul de potasiu, E202, duce la acutizarea crizelor de astm şi la apariţia alergiilor. E160, betacaroten, este încriminat pentru cancer de plămâni, mai ales în cazul fumătorilor şi al persoanelor care trăiesc într-un mediu poluat. De asemenea, poate provoca urticarie şi nu este indicat copiilor hiperactivi. E200, acid sorbic, produce alergii, iritaţii dermice şi distruge vitamina B12. Guma locus been poate avea acţiune laxativă, mai ales dacă este consumată în cantităţi mari. Porofosfaţii de sodiu împiedică fixarea calciului în oase, iar din această cauză în cazul unui consum cronic poate apărea osteoporoza. Prăjitura analizată are cinci surse de sodiu, din aditivi alimentari şi din sare (clorură de sodiu). Consumatorii trebuie să ţină cont de faptul că medicii nu recomandă o doză mai mare de 6 g zilnic de sare pentru adulţii sănătoşi. Din lista compoziţională rezultă că produsul analizat are şi o valoare energetică foarte mare, motiv pentru care specialistul atrage atenţia supraponderalilor şi obezilor să îl consume cât mai rar, pentru a nu-şi agrava problemele.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, coroborată cu efectele adverse ale aditivilor alimentari folosiţi, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, celor cu astm, bolnavilor de cancer, celor cu hiperuricemie (gută), persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu sindrom metabolic. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu. Persoanele cu intoleranţă la lactoză şi cu alergie la soia şi la fructele de pădure trebuie să testeze reacţia organismului înainte de a consuma produsul. Ingrediente
Prăjitură: pandişpan 63%: făină de grâu, zahăr, uleiuri vegetale, ouă, amidon de porumb, glucoză, lapte praf, sorbitol–E420, agenţi de afânare (pyrofosfaţi de sodiu–E339, bicarbonat de sodiu–E500), bicarbonat de amoniu–E503, conservant (sorbat de potasiu–E202 0,1%), emulgatori (poliglicerol–E1520, esteri ai acizilor graşi–E475, mono şi diglicerie ale acizilor graşi–E471, lecitină–E322), vanilină, aromă, betacaroten–E160, sare, umplutură de cremă şi gem de fructe de pădure 30%: zahăr, margarină, gem de fructe de pădure, sirop de glucoză-fructoză, alcool, aromă, acid sorbic E200, aromă de fructe de pădure, agent de gelifiere (pectină–E440), acidifiant (acid citric–E330), conservant (sorbat de potasiu–E202 0,1%), vanilină–aromă de sinteză, locus been gum–E410, decor 7%, zahăr, uleiuri vegetale hidrogenate–margarină, cacao pudră cu conţinut scăzut de grăsime, pudră zer, emulgator (lecitină–332, PGPR–E476), vanilină.
Preluare din Jurnalul Naţional, 08 Noiembrie 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!