"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 13 februarie 2013

Ce cumpărăm (239)

Red Bull-Cocteil exploziv
de: Magda Marincovici
Fiecare generaţie cu cocteilul ei exploziv. Unul la modă, mortal, exploziv este Red Bull cu whisky. Ca să înţelegem de ce, citim eticheta acestei băuturi energizante împreună cu specialistul nostru. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi spune că această băutură are un conţinut ridicat de cofeină. Specialisul nostru mai descoperă: apă carbogazoasă (sifon), zaharuri rapide (zaharoză şi glucoză), corector de aciditate (citrat de sodiu–E 331), taurină, gluconolactonă–E 575, inositol, vitamine (niacină, acid pantotenic, B6, B12, riboflavină), arome nespecificate–artificiale sau de sinteză, dar nu ştim care dintre ele , coloranţi, caramel E 150 (nici despre acesta nu ştim care, pentru că sunt patru feluri de caramel). Valoarea energetică 45 kcal la 100 ml indică faptul că este o băutură hipocalorică mai degrabă decât una hipercalorică. "Însă valoarea energetică este generată de zaharuri rapide cu index glicemic foarte ridicat (glucoza şi zaharoza 11,3%), ceea ce, la un consum masiv şi frecvent, stresează pancreasul, putând determina apariţia rezistenţei insulinice, anticamera diabetului de tip II."
COFEINA.
Profesorul Mencinicopschi mai avertizează că această băutură conţine o cantitate ridicată de cofeină, care poate fi ingenerată în aceeaşi zi şi din alte surse alimentare cum ar fi: băuturi tip cola, cafea, ciocolată, ceai (ice tea) etc., amplificând efectele negative, în special asupra persoanelor hipertensive, copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare, persoanelor extenuate, diabeticilor s.a. Asocierea produsului cu băuturi alcoolice, în reţete de cocteiluri, devine foarte periculoasă pentru ficat şi pentru creier, amplificând efectele nocive ale alcoolului. De asemenea, includerea lui în diete dezechilibrate nutriţional (în special în dietele elevilor, studenţilor) poate amplifica efectele malnutriţiei, grăbind apariţia unor boli acute sau cronice.
Concluzie: băutura trebuie consumată cu moderaţie de persoanele sănătoase şi evitată de copii, adolescenţi, femei gravide, persoane în vârstă. Atragem atenţia că asocierea băuturii energizante cu alcoolul este deosebit de periculoasă. Unele cercetări recente demonstrează că astfel de băuturi nu îmbunătăţesc performanţele semnificativ, expunând la stări de extenuare fizică şi mentală.
Preluare din Jurnalul Naţional, 02 Noiembrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!