"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 28 februarie 2013

Un calcul de miliarde

Motto: Suntem o vacă de muls, BĂI BOILOR!!! (Comentariu pe un site)
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Petrom a avut anul trecut un profit record, de 3,946 miliarde lei (885,5 milioane euro), în creştere cu 5%, iar vânzările au urcat cu 16%, la un nou maxim, de 26,258 miliarde lei (5,892 miliarde euro). Petrom a contribuit anul trecut cu 1,27 miliarde de euro la profitul înainte de dobânzi şi taxe (EBIT) al OMV, reprezentând 41% din câştigul de 3,1 miliarde de euro raportat de grupul austriac de petrol şi gaze, care a consemnat un avans de 24% faţă de anul 2011. În 2011, Petrom a adus 1,165 miliarde de euro la profitul EBIT al OMV. Potrivit raportului financiar al grupului, vânzările la nivelul producătorului austriac de petrol au avansat cu 25% anul trecut, de la 34 miliarde de euro în 2011 la 42,65 miliarde de euro. Câştigul EBIT ajustat pentru factori excepţionali (Clean CCS EBIT) al OMV a urcat cu 35% în perioada analizată, de la 2,53 miliarde de euro la 3,41 miliarde de euro. Petrom a contribuit cu 1,32 miliarde de euro la Clean CCS EBIT al OMV anul trecut, în urcare cu 2% comparativ cu anul precedent, când a generat 1,29 miliarde de euro. Preţul petrolului Brent a stagnat anul trecut, la aproximativ 111 dolari pe baril.Acesta a fost şi este comunicatul pe care l-am citit pe un site de ştiri aşteptând o ciorbă să dea un clocot. Iată, mi-am zis, cum în plină recesiune sau criză sau cum vreţi să o numiţi, o companie nu numai că reuşeşte să se menţină pe linia de plutire, dar face un profit bunicel. Cu o mică observaţie: toate cifrele de creştere se referă la bani şi nu la cantităţi. Nicăieri nu ni se spune că vânzările au cresut cu atâtea milioane tone, ci cu atâtea miliarde de euro. Ceea ce ne duce la ideea speculativă că, date fiind condiţiile de criză (adică volum scăzut de vânzări), compania nu a realizat venituri sporite din vânzarea unor cantităţi sporite faţă de anul trecut.
Ce înseamnă un bun management, şi-a zis în continuare economistul amator din mine. Oameni gospodari, cu spirit de iniţiativă, au implementat metode moderne de producţie şi management şi uite ce profit frumuşel le-a ieşit. Bravo lor, bravo lor, bravo petroliştilor! nu m-am putut abţine să nu exclam în timp ce mestecam în oala aflată pe aragaz.
Dar, pentru că ciorba mea încă nu clocotea, ca să nu mă plictisesc, am continut să mă gândesc la comunicatul citit deşi, recunosc, nu sunt analist economic, iar abilităţile mele în domeniu sunt reduse la minimum. Şi ce să vezi? Am început să mă întreb din ce au scos respectivii profitul, ce au vândut sau au făcut. Păi, după cum se ştie, Petrom vinde benzină şi produse petroliere. Produse ale căror preţuri au crescut de la o zi la alta, aproape fără măsură şi fără control (pentru că, să-mi fie scuzată atitudinea, dar nu dau două parale pe comunicatul Consililui Concurenţei cum că ar fi descoperit nu ştiu ce nereguli legate de preţurile practicate de companiile petroliere).
Cu naivitatea care mă caracterizează, mă gândesc că e normal să crească preţurile produselor petroliere din moment ce au crescut preţurile la petrol. Dar naivitatea mea nu face nici ea două parale pentru că iată, chiar comunicatul mă informează că preţul petrolului a fost constant anul trecut.
Animat de cele mai bune intenţii mă gândesc la accizele inumane percepute de statul român. Dar accize crescute aplicate la un preţ neschimbat al petrolului nu duc la mărirea profitului, ci la scăderea acestuia. Doar dacă... doar dacă... da, aşa este, doar dacă vânzătorul nu măreşte la fel de inuman preţurile la produsele vândute. Pornind de la un preţ neschimbat al petrolului la care se adaugă accize majorate, un profit mai mare decât în anul precedent nu poate rezulta decât mărind preţul mult mai mult decât s-au mărit cheltuielile.
Ca să facem o scurtă recapitulare, putem estima cu o marjă destul de mică de eroare că profitul companiei a crescut datorită majorării preţurilor. Sau, ca s-o spunem pe scurt, ceea ce au numit ei profit sunt, de fapt, banii luaţi din buzunarele consumatorilor în procent şi în cantităţi mai mari ca anul trecut.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!