"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 21 februarie 2013

Ce cumpărăm (247)

Spring-Roşii amestecate cu E-uri
de: Cristina Andreea Călin
Conţine o cantitate mare de sare. Pentru a obţine consistenţa dorită, producătorul a folosit substanţe de îngroşare şi amidon, care pot afecta sistemul gastrointestinal al consumatorilor. Sosul dulce Spring pentru pizza are în compoziţie, pe lângă apă şi sos de tomate, şi şase aditivi alimentari. Ingredientele enumerate pe etichetă sunt: "Apă, pastă de tomate, sirop de glucoză-fructoză, zahăr, amidon din porumb, sare iodată, acidifiant: acid citric E 330, antioxidant: acid ascorbic E 300, stabilizatori: gumă guar E 412, gumă xanthan E 415, conservanţi: benzoat de sodiu E 211, sorbat de potasiu E 202, legume deshidratate, plante aromatice, condimente naturale, arome naturale şi identic naturale (n.r.–artificiale).
ANALIZĂ.
Produsul este un sos cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Acesta are un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză-fructoză), dar şi glucide cu absorbţie lentă (amidon din porumb). Acestea forţează pancreasul endocrin să producă mai multă insulină, îmbolnăvindu-l în timp. Sosul conţine şi o serie de aditivi alimentari cu rol de conservanţi, subsanţele de îngroşare, antioxidanţi, acidifianţi. Conservantul E211 este unul dintre cele mai periculoase E-uri. Teste realizate anul trecut au demonstrat că acesta poate produce mutaţii ale AND-ului. Gumele folosite pentru obţinerea consistenţei sosului–E 412 şi E 415, pot interfera cu absorbţia vitaminelor şi a mineralelor, împiedicând organismul să le utilizeze. Sosul conţine pe lângă cantităţi mari de zahăr şi o cantitate apreciabilă de sare ascunsă, care ar trebui să pună în alertă consumatorul. S-a demonstrat că nu trebuie să depăşim 6 g de sare zilnic, pentru a nu avea probleme de sănătate. De asemenea, produsul are şi o densitate energetică ridicată, dedusă din ingredientele utilizate la fabricarea lui.
CONCLUZII.
Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de hipertensiune arterială, de boli hepato-renale, celor cu maladii ale tubului gastro-intestinal. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinând cont de aportul de glucide. Persoanle care sunt sensibile la unele ingrediente şi aditivi alimentari îl vor evita.
Preluare din Jurnalul Naţional, 15 Mai 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!