"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 26 februarie 2013

Congelare proaspătă

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Alimentele nu se decongelează folosind apa fierbinte, spune un vechi dicton ostrogot. Între noi fie vorba, asta o ştiu de pe vremea când eram ghid şi dezgheţam piciorele degerate în apă rece, nicidecum în apă caldă. Pentru mulţi dintre noi, congelarea anumitor alimente le sugerează posibilitatea depozitării a la longa a produselor alimentare. Dar este total greşită ideea conform căreia, dacă păstrăm alimentele în congelator, ele îşi vor păstra şi calităţile organoleptice.
Adevărul este cu totul altul, din păcate. Indiferent de ceea ce congelăm şi de condiţiile în care o facem, niciun aliment nu trebuie păstrat mai mult de 6 luni. "Congelatorul nu este un aparat care să prelungească termenul de valabilitate al produselor" sunt spusele unui specialist, şi anume Gabriela Berechet.
Pentru a li se păstra calităţile, temperatura în centrul acestora trebuie să fie de –25°C, iar la suprafaţă de –50°C (evident, la umbră, adăugăm noi maliţioşi). Personal, nu am văzut încă un frigider, congelator sau combină frigorifică casnică, în stare să asigure aceste temperaturi. Pe cale de consecinţă, în mediul casnic majoritatea alimentelor nu pot fi păstrate mai mult de o lună. Termenul poate fi depăşit cu o condiţie: să nu deschidem uşa congelatorului, ceea ce e mai greu de îndeplinit, mai ales dacă avem copii în dotare. Stăm în faţa congelatorului, cu uşa acestuia deschisă şi ne întrebăm ce vom găti, uitându-ne la el ca la ecranul televizorului. Indecizia durează uneori şi zece minute, iar până să ne hotărâm, deja aerul cald din cameră s-a infiltrat în rafturile congelatorului, iar lanţul frigorific a fost întrerupt.
Pentru decongelare decizia trebuie luată cu o zi înainte, pentru că alimentele congelate trebuie şi decongelate înainte de a fi gătite. Aşa cum precizam la început, nu vom pune carnea în apă sau sub jet de apă fierbinte. Se va folosi apa rece, cu alimentele ambalate în pungi izolate, astfel încât apa să nu ajungă la ele. Cea mai rapidă soluţie de decongelat este folosirea cuptorului cu microunde, dar cea mai sănătoasă este lăsarea alimentelor în frigider de pe o zi pe alta. Iar odată decongelat un produs, gata, nu se mai recongelează, ci trebuie folosit atunci şi în totalitate.
Pentru a semnala întreruperea lanţului frigorific şi a se evita îmbolnăvirea populaţiei, americanii au introdus, încă de acum 20 de ani, o metodă foarte simplă. Pentru etichetele alimentelor congelate se foloseşte o substanţă evidenţiatoare, care îşi schimbă culoarea atunci când lanţul frigorific este întrerupt. Este semnul că alimentele trebuie repuse urgent la loc, în congelator. Eticheta ar fi foarte utilă şi în cazul curăţirii congelatorului după metoda lui Pazvante: se scot toate alimentele, se lasă pe masa din bucătărie sau în chiuvetă, iar congelatorul este scos din priză toată ziua. Desigur, sunt puţini românii care au două congelatoare pentru a muta alimentele dintr-unul într-altul atunci când se face curăţarea, iar cei care îşi permit aşa ceva nu se ocupă de curăţarea lor. Indiferent de metodă, după terminarea curăţeniei, se va alimenta mai întâi frigierul sau congelatorul de la reţeaua electrică, iar abia apoi, când acesta a ajuns la temperatura potrivită, se vor introduce şi alimentele.
În cazul unei congelării adecvate, alimentele de origine vegetală pot sta congelate maximum 6 luni, la fel şi carnea de porc sau de vită. Pentru carnea de pui, termenul este redus la jumătate. Toate aceste termene mai depind şi de cât de grasă este carnea. Ţesutul gras se degradează foarte repede, din proces rezultând produşi secundari de lipoliză, care duc la alterarea alimentului. De obicei, agregatele moderne au aplicate pe uşa congelatorului simboluri care indică termenul maxim de congelare în funcţie de natura alimentelor.
Sfatul meu prietenesc este să consumaţi cât mai puţine alimente congelate şi să vă dedicaţi consumului de alimente proaspete. Aţi observat ce culoare capătă carnea congelată? Brrr...
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!