"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 5 februarie 2013

Ce cumpărăm (231)

Margarina Delma Multivita 8 vitamine
de: Magda Marincovici
Mai mulți cititori ne-au cerut "să analizăm margarina Delma". Iată ce a descoperit specialistul nostru, profesorul dr. Gheorghe Mencinicopschi, pe eticheta produsului, o grăsime vegetală tartinabilă cu 35% conținut de grăsime fortificată cu vitamine.
Producătorul a folosit ingrediente: apă, uleiuri vegetale și grăsimi vegetale interesterificate (procedeu chimic artificial de modificare a profilului acizilor grași din grăsimi, conducând la solidificarea acestora la temperatura camerei, devenind tartinabile prin creșterea conținutului de grăsimi saturate). Acest tip de grăsimi sunt suspectate ca fiind cauza unor tulburări ale metabolismului grăsimilor din plasma sanguină umană. Deși nu au colesterol, pot induce creșterea acestuia. Produsul mai conține sare–450 mg la 100 g de margarină (aspect de care trebuie să se țină seama în regimurile hiposodate), emulgator E 471–mono gliceride ale acizilor grași, conservanți E 202–sorbat de potasiu (uneori poate provoca alergii), acidifiant E330–acid citric, arome nedefinite, coloranți E 100–curcumină (provoacă alergii), E 160b–anatto (neevaluat științific în totalitate). Conține, de asemenea, vitamine liposolubile A, E, D și hidrosolubile B1, B2, B6, B12, B9 în dozele zilnice recomandate la 100 g de produs. Este un produs cu valoare calorică ridicată, motiv pentru care nu se recomandă consumului frecvent și în cantități mari persoanelor supraponderale, obeze, cu afecțiuni hepatice, cardiovasculare, dislipidemii, diabet.
SEMNAL.
În legătură cu aceste vitamine, profesorul dr. Mencincopschi atrage atenția că nu se specifică dacă vitaminele sunt naturale sau de sinteză, existând o diferență de activitate biologică între acestea. Pentru unele vitamine de sinteză s-au dovedit unele efecte toxice la consumul repetat. Vitaminele liposolubile în exces produc efecte adverse: hipervitaminoza vitaminelor E, D, A. Ca orice vitamină, chiar artificială, se inactivează termic prin prăjire sau coacere.
Preluare din Jurnalul Național, 11 Noiebrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!