"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 1 februarie 2013

Ce cumpărăm (227)

Caltabos sasescCaltaboș săsesc
de: Magda Marincovici
Vine vremea caltaboșului. Vine vremea urărilor. Domnule producător, scrieți pe etichetă câtă carne, organe și șorici ați pus în caltaboș ca să ne fie masa masă și ficatul sănătos.
Acest tip de caltaboș este un produs pasteurizat comercializat și la greutatea de 300 de grame. Pentru acest produs s-a folosit membrană artificială necomestibilă. Primele ingrediente enumerate pe etichetă sunt: carne de porc, inimă de porc, ficat de porc, șorici, acesta din urmă fiind o proteină cu valoare biologic scăzută. Se presupune că ele reprezintă ponderea în acest produs. E doar o bănuială. Și, evident, normal ar fi fost pentru moralul și sănătatea consumatorului ca acesta să știe cantitatea de carne, organe și șorici pe care producătorul a pus-o în caltaboș.
VALOAREA NUTRIȚIONALĂ.
Eticheta mai indică orez, supă, ceapa, sare, condimente. Și un E 250–nitrit de sodiu, care este un conservant folosit de regulă la majoritatea produselor de acest gen, precizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Producătorul mai este dator consumatorului și cu o etichetare nutrițională. Ea este importantă pentru foarte multe categorii de consumatori. "Neavând nici o etichetare nutrițională, nu putem cunoaște compoziția în macro și micronutrienți, respectiv conținutul de proteine, glucide, lipide, unele macro și microelemente, cum ar fi calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, potasiu etc.", avertizează profesorul Gheorghe Mencinicopschi.
CÂTE CALORII?
Profesorul Gheorghe Mencinicopschi mai observă că pe etichetă nu este precizată nici valoarea energetică. Aceasta ar fi permis cunoașterea aportului caloric al produsului și în contextul zilnic, aspect important pentru cei care urmează o dietă. Profesorul Mencinicopschi atrage atenția că, fiind procesat din organe de porc, acest caltaboș nu este indicat celor cu tulburări de metabolism azotat, persoanelor cu hiperuricemie–gută. De asemenea, este recomandat ca acest produs să fie pus pe masă cât mai rar și în cantități moderate bolnavilor de ficat, supraponderalilor și obezilor, copiilor și bătrânilor.
SEMNAL.
Acest produs este interzis suferinzilor de boli hepatice.
Preluare din Jurnalul Național, 16 Noiebrie 2006

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!