"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Ce cumpărăm (74)

Sos Glenn din ulei şi zahăr
de: Cristina Andreea Călin - 13/01/2009
Sosul Glenn are o valoare energetică foarte mare, care este crescută şi de faptul că este consumat alături de produse din carne.
Sosul Glenn este un produs care se vinde exclusiv la KFC. Din compoziţie rezultă că este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine vegetală (ulei de floarea-soarelui) şi glucide cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă (zahăr). Din această cauză, produsul are şi o valoare energetică foarte ridicată, de care trebuie să ţină cont supraponderalii şi obezii.
În compoziţia sosului analizat intră şi doi conservanţi chimici consideraţi periculoşi pentru sănătatea consumatorilor, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Benzoatul de sodiu, E211, poate produce mutaţii ale ADN-ului, ducând în cazul unui consum în cantităţi mari la apariţia a diferite tipuri de cancer. Printre efectele adverse se mai numără şi apariţia maladiei Parkinson, dar şi a altor boli neurodegenerative. De asemenea, este incriminat în apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Doza zilnică admisă, stabilită de JEFCA, forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari, este de 5 mg/kg corp. Sorbatul de potasiu, E202, poate provoca astm, alergii.
Amidonul modificat din porumb este folosit de producător pentru a da sosului consistenţa dorită. Cantitatea destul de mare de amidon este necesară având în vedere că primele două ingrediente sunt uleiul de floarea-soarelui şi apa.
În compoziţia sosului intră şi alergeni. Cei cu alergie la albuşul de ou, la proteinele din lapte şi la muştar trebuie să consume o cantitate mică de produs pentru a testa reacţia organismului. Bolnavii de rinichi, inimă şi suferinzii de hipertensiune trebuie să ţină cont de cantitatea de sare.
ETICHETĂ
Sos Glenn. Ulei de floarea-soarelui max. 44%, apă, zahăr, amidon modificat de porumb 6,6%, unul dintre E1404, E1410, E1414, E1420, muştar, usturoi 1,5%, praf de ouă, proteină din lapte, sare, oţet, piper, acid lactic E270, conservanţi benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202. Produs exclusiv pentru KFC.
Concluziile specialistului
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, ne spune că sosul Glenn nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii renale, cardiovasculare, celor cu boli hepatice, renale, hipertensivilor, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv, persoanelor cu afecţiuni dermatologice (inclusiv celulită), celor cu maladii neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), persoanelor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD), bolnavilor de diferite tipuri de cancer, suferinzilor de astm şi alte boli ale tractusului respirator. Persoanele care suferă de diabet vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide conţinută de produsul analizat. Alergicii la ouă, lapte şi muştar vor acorda o atenţie deosebită consumului sosului Glenn.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!