"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 21 septembrie 2012

Ce cumpărăm (93)

Swiss-Apă şi E-uri cancerigene
de: Cristina Andreea Călin - 05/12/2008
Swiss, băutură răcoritoare carbogazoasă cu îndulcitori şi aromă de fructe de pădure, este un adevărat amestec de substanţe chimice. Dacă ar fi consumată în fiecare zi, ar aduce o mulţime de probleme de sănătate.
Apa este singurul ingredient natural al băuturii. În rest, au fost adăugate tot felul de prafuri pentru a părea un produs cât mai apropiat de cele de calitate. Consumatorii care nu vor citi eticheta se vor trezi că beau substanţe chimice. Dioxidul de carbon este neurotoxic, iar băuturile alcoolice consumate în amestec cu produse care conţin E290 au efecte şi mai nocive. Acidul citric, E330, duce la apariţia problemelor dentare. Aceşti doi aditivi alimentari sunt consideraţi inofensivi şi nu au o doză zilnică admisă specificată de JEFCA, forum mondial care reglementează utilizarea E-urilor.
MULTE EFECTE ADVERSE
Îndulcitori chimici de sinteză, aspartamul, acesulfamul K şi zaharina sunt foarte periculoşi pentru sănătate, fiind consideraţi cancerigeni. E951 produce oboseală, ameţeli, halucinaţii, iritabilitate, dureri de cap, palpitaţii, anxietate, dureri articulare, spasme vasculare, pierderea memoriei şi cancer de creier. Aceste efecte se manifestă cu atât mai puternic dacă este depăşită doza zilnică admisă, de 7,5 mg/kg corp. E950, aspartamul, nu este recomandat în alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi care alăptează, a suferinzilor (cu excepţia diabeticilor) şi a celor care doresc să ţină cură de slăbire, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Aspartamul induce stres metabolic. Zaharina interferează cu procesul normal de coagulare a sângelui, cu glicemia şi cu funcţiile digestive.
Cei doi coloranţi, E122 şi E131, sunt şi ei suspectaţi de efecte cancerigene. Amândoi sunt nerecomandaţi în alimentaţia copiilor, pentru că duc la apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Pe lângă cancer, azorubina mai provoacă urticarie şi edem, iar albastrul patent V, dermatite şi purpură. Doza zilnică admisă pentru azorubină este de 0-4 mg/kg corp. Cancerigen este şi conservantul E211, care potenţează şi efectele nocive ale celor doi coloranţi. În urma analizei ingredientelor înscrise pe eticheta băuturii Swiss cu aromă de fructe de pădure, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat nici unei categorii de consumatori. Acesta
este complet dezechilibrat nutriţional, neaducând nici un beneficiu organismului. Persoanele care vor consuma băutura cu impresia că nu se vor mai îngrăşa pentru că ea nu conţine zahăr vor avea de suferit din cauza numeroaselor efecte adverse ale aditivilor alimentari utilizaţi. De asemenea, produsul este interzis suferinzilor de fenilcetonurie, din cauza conţinutului de fenilalanină.
Ingrediente:
Apă, dioxid de carbon E290, acidifiant acid citric E330, aromă, amestec de îndulcitori: aspartam E951, acesulfam K E950, zaharină E954, conservant benzoat de sodiu E211, coloranţi azorubina E122, albastru patent V E31. Conţine o sursă de fenilalanină.
Preluare din Jurnalul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!