"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 27 septembrie 2012

22. Al doilea Thasos-poze

Tuturor celor prezenți și viitori, salutare!
Iată o nouă pagină cu poze din periplul nostru prin Kavala. Poate din cauza subiectivismului meu datorat dragostei pe care o nutresc față de Grecia, poate că acesta este chiar adevărul, dar orașul Kavala mi s-a părut superb. Alături de Salonic, rămâne în inima mea drept unul dintre cele mai frumoase orașe. Deși, aidoma multor orașe grecești, este construit pe coaste de munte care nu îți oferă un loc plan nici cât să pui o pălărie...
De aici, de sus, din turnul ceățăii, se poate observa cu ușurință minunatul Kamares, apeductul care taie latura estică a orașului. Construcție monumentală, cu o dată a construcției care se pare că se întinde în antichitate și nu în timpul ocupației otomane.
Toate încăperile cetății au etichete și panouri indicatoare. Acum ne aflăm în magazia cu muniție, modificare mai recentă în istoria cetății întrucât inițial, a fost magazie de alimente.
Cu un teleobiectiv puternic, se poate observa, pe una din înălțimile care străjuiesc orașul, o cruce, nu atât de monumentală ca cea de pe Caraiman, dar la fel de creștină.
Odată cetatea vizitată, coborâm pe un alt drum spre centrul orașului. Atât urcușul cât și coborârea le-am făcut ce picioarele setate pe opțiunea "drum montan"... Aceasta este una din numeroasele străduțe care se desfășoară pe pantele orașului, străduță pe care, după cum vă spuneam în postare, circulă și parchează mașini!
Să nu vă imaginați că tinerii greci, în special cei din Kavala, stau închiși în casă toată ziua. Nici vorbă! Iar atunci când ies, le mai "scapă mâna" și desenează imagini deosebit de frumoase. E drept, pe pereții caselor...
Se pare că Grecia este adevărata moștenitoare a tradițiilor egiptene. Pentru că aici găsim cea mai mare densitate de pisici pe metru pătrat. Lucru care, trebuie să recunosc, îmi face plăcere...
De jos, de la poalele culmii pe care se află To Kastro se vede apeductul în toată măreția lui. Ca și cetatea, monumentul este restaurat și conservat ireproșabil.
Credeați că strada de adineaori este îngustă? Că este în pantă? Aiurea! N-ați crezut bine. Iată aici, chiar pe lângă picioarele marelui apeduct una și mai și... Dar imaginea merită toată atenția.
Să auzim de bine!
 
 
 
 
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!