"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 24 septembrie 2012

Ce cumpărăm (96)

Fileul de peşte Alaska Pollock (Peşte îmbrăcat în chimicale)
de: Cristina Andreea Călin - 26/01/2009
Caşcavalul ar trebui să fie principalul ingredient al sosului care îmbracă fileul de peşte Alaska Pollock, însă are o pondere de doar 2%. Amidonul modificat şi uleiul vegetal hidrogenat sunt majoritare, produsul devenind unul periculos pentru sănătate.
Fileul de peşte Alaska Pollock este un produs care ar fi fost foarte bun dacă nu ar fi avut în compoziţie atâtea ingrediente nocive. Sosul de caşcaval este cel care scade valoarea biologică a produsului. Acesta are în compoziţie ulei vegetal hidrogenat în cantităţi mari, motiv pentru care inima şi ficatul pot fi foarte afectate.
Modificarea prin procedee chimice a uleiurilor nu face decât să pună în dificultate organismul cu descifrarea acestora. Fosfaţii de sodiu şi polifisfaţii sunt aditivi alimentari care dezechilibrează balanţa calciu-fosfor împiedicând fixarea calciului în oase, atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fileul conţine şi o cantitate mare de amidon modificat care poate afecta buna funcţionare a tractusului digestiv.
În compoziţia fileului de peşte analizat intră şi o cantitate mare de sare. Specialistul nostru ne spune că nu este indicat să depăşim 6 g de sare zilnic, dacă vrem să ne păstrăm sănătatea inimii, a rinichilor şi tensiunea arterială la valori nor-male. Produsul analizat conţine şi ingrediente alergene. Astfel, persoanele cu intoleranţă la lactoză, cu alergie la soia, ţelină vor consuma o cantitate mică de produs pentru a testa reacţia organismului. Fileul de peşte Alaska Pollock este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul are o valoare energetică foarte ridicată. Din această cauză, supraponderalii şi obezii trebuie să consume fileul analizat cu mare precauţie. Modalitatea de pregătire a produsului, prin prăjire, îi va creşte şi mai mult valoarea calorică. O altă problemă a produsului, este faptul că "sosul de caşcaval" conţine doar 2% caşcaval, fiind de fapt un amestec din ulei vegetal hidrogenat, amidon modificat, sare şi alte substanţe.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Profesorul Mencinicopschi ne spune analizând compoziţia produsului că acesta nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de maladii cardiace, renale, hepatice, hipertensivilor, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, persoanelor cu dislipidemii, celor cu osteoporoză, celor cu cancer, persoanelor cu status proinflamator sistemic, persoanelor cu maladii dermatologice. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide.
Ingrediente
File de peşte Alaska Pollock 45%, sos de caşcaval asezonat (lapte praf degresat, caşcaval 2%, amidon modificat E1440/E1414/E1410, ulei vegetal hidrogenat, mirodenii, sare, arome naturale (conţine lapte, ţelină), lactoză, condimente (soia, orez, grâu), zahăr, proteine de lapte, ulei vegetal, amidon de cartof, unt, zer, condimente, vegetale (ţelină, ceapă, morcov, păstârnac, pătrunjel), agenţi de întărire E339 fosfaţi de sodiu, E452 polifosfat, făină de grâu, ulei vegetal, amidon modificat E1440/E1414/E1410, sare, dextroză, arome naturale. Se prepară prin prăjire.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!