"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 20 septembrie 2012

Ce cumpărăm (93)

Smak sintetic cu pretenţie de hrean ras
de: Cristina Andreea Călin - 06/12/2008
Hreanul ras Smack nu mai păstrează nimic din efectele benefice ale acestei legume, pentru că este amestecat cu o mulţime de aditivi alimentari, care nici nu erau necesari într-un astfel de produs.
Îndulcitorii, zaharină şi acesulfam K, şi conservantul benzoat de sodiu sunt consideraţi de lumea ştiinţifică cu un puternic potenţial cancerigen, iar metabisulfitul de sodiu împiedică fixarea vitaminei B1 şi duce la apariţia crizelor de astm şi a alergiilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul analizat are un profil nutriţional dezechilibrat. Acesta este imprimat de cantitatea mare de ulei vegetal, dar şi de glucidele cu index glicemic ridicat, zahăr. Din această cauză, îi este imprimată şi o valoare energetică mare. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul le recomandă celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizaţi să evite consumul acestui produs. Nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor.
INGREDIENTE:
Hrean 60%, apă, ulei vegetal, regulator de aciditate: acid citric E330, zahăr, sare, agent de îngroşare (gumă de guar E412, gumă de xanthan E415), antioxidant-metabisulfit de sodiu E223, lapte praf, conservanţi (benzoat de sodiu E211, sorbat de potasiu E202), îndulcitori (zaharină E954 şi sare de sodiu, acesulfam K E951).
Conţine fenilalanină, zahăr şi îndulcitori. Valori nutriţionale/100 g: valoare energetică: 489 kj/117 kcal, proteine 2,2 g, carbohidraţi 9,6 g, grăsimi 7,8 g.
Preluare din Jurnalul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!