"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 10 septembrie 2012

Ce cumpărăm (83)

Pateu vegetal Silvania hipercaloric
de: Cristina Andreea Călin - 23/12/2008
Pateul vegetal Silvania este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide şi zaharuri cu index glicemic ridicat.
Pancreasul endocrin, în aceste condiţii, este nevoit să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, produsul conţine o cantitate mare de sare, de care consumatorii trebuie să ţină cont pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru o persoană adultă.
Pateul vegetal Silvania are în compoziţie un aditiv alimentar neurotoxic, glutamatul monosodic. Acesta poate declanşa sindromul bucătăriei chinezeşti care se manifestă prin dureri de cap, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, stări de slăbiciune, de greaţă, dificultăţi de respiraţie, modificări de ritm cardiac. Producătorul încalcă legislaţia în vigoare, neprecizând despre ce colorant alimentar este vorba. Chiar dacă specifică faptul că este natural, trebuia să îl nominalizeze, pentru că şi în aceste condiţii poate avea efecte adverse. Din analiza listei de ingrediente rezultă faptul că produsul are o valoare energetică foarte ridicată de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale, obeze, dar şi cei care vor să îşi păstreze o greutate normală.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Specialistul nostru ne spune, în urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, că pateul vegetal Silvania nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu bolile Parkinson şi Alzheimer, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu alergie la soia vor testa reacţia organismului la produs.
Ingrediente
Paté vegetal Silvania. Grăsime vegetală, proteină vegetală din soia, amidon, sare, zahăr, ceapă, potenţiator de aromă glutamat monosodic E621, antioxidant acid ascorbic E300, colorant natural, condimente. Produs sterilizat.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!