"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 2 septembrie 2012

Ce cumpărăm (75)

Pastramă din pulpe de pui Fil Sam Câmpina-Excelenţă cu 13 E-uri
de: Cristina Andreea Călin - 12/01/2009
Pastramă din pulpe de pui Fil Sam Câmpina este un produs fiert cu afumat, care a fost fabricat cu ajutorul a 13 aditivi alimentari.
Ingredientul principal al produsului analizat este pulpa de pui, însă este urmat de sarea iodată, ceea ce înseamnă că ea este folosită într-o cantitate foarte mare. Consumatorii trebuie să ţină cont de acest aspect, pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g pentru un adult, pentru a nu pune în pericol sănătatea inimii şi a rinichilor.
De asemenea, producătorul a folosit şi doi coloranţi naturali, care însă au o serie de efecte adverse. Annatto poate provoca urticarie, astm şi este contraindicat copiilor care suferă de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Carminul, E120, poate duce la apariţia alergiilor, a rinitelor, a astumului şi a erupţiilor cutanate. Conservanţii, nitrit de sodiu E250 şi nitrat de sodiu E251, pun în pericol sănătatea consumatorilor, fiind consideraţi cancerigeni. Doza zilnică admisă pentru toţi nitriţii din alimentaţie este de 0,1 mg/kg corp, iar pentru nitraţi, de 0-3,7 mg kg/ corp. Aceşti aditivi sunt interzişi în alimentaţia bebeluşilor sub 3 luni. Gelifiantul, caragenan E407, este incriminat în afecţiunile tractusului digestiv. Studii recente au arătat că, deşi este o substanţă naturală, caragenanul poate provoca gastrite, ulcer şi chiar cancer de stomac. Efecte la fel de grave au şi polifosfaţii, care au un potenţial cancerigen ridicat, conform celor mai recente studii efectuate de cercetătorii americani.
În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de orice boală, celor cu maladii neuropshice, alergicilor, astmaticilor.
ETICHETĂ
Excelenţa preparatelor din carne. Pulpe de pui cu os, sare iodată, proteină vegetală (alergen), soia, stabilizator (polifosfat E452), potenţiator de aromă glutamat monosodic E621, gelifiant caragenan E407, lactoză, dextroză, glucoză, arome, antioxidant acid ascorbic E300, ascorbat de sodiu E301, corector de aciditate citrat de sodiu E331, colorant natural annatto E160b, carmin E120, conservant nitrit de sodiu E250, nitrat de sodiu E251, dextroză, acid citric E330, antioxidant palmitat de ascorbicall fa E304, tocoperol E306.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!