"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 10 iunie 2010

Acesta este adevărul?

Tututuror celor prezenți și viitori, salutare!
Nu mă consider analist economic şi nici nu vreau să fiu. Mi se pare o îndeletnicire la fel de periculos de responsabilă ca aceea a unui medic. Nu pornesc nici de la ideea că afirmaţiile mele sunt nişte axiome. Tot ce fac scriind aceste rânduri, precum şi altele anterioare, este să îmi refulez nemulţumirile sau „să îmi dau cu părerea”, după cum se zice, pornind de la pregătirea mea tehnico-economică sau de viaţă.
Ni se spune (nu ni se şi demonstrează) că măsurile luate sunt singurele viabile, singurele cu efect real. Să zicem că ar fi aşa. Dar, în ce condiţii?
Suntem încurajaţi pe diverse canale mass media că măsuri similare au fost luat şi în alte ţări datorită crizei. Nu contrazic afirmaţia, dar contrazic cifrele. Nici măcar în Grecia, ţară care este nominalizată ca fiind în situaţia cea mai gravă, nu au fost reduse salariile cu 25 %. Reducerea la ei a fost de doar 5 %. De cinci ori mai mică în procente!
Mai mult decât atât, mulţi dintre voi ştiu cât este salariul mediu pe ţară (deşi, personal, cifra nu îmi spune nimic, fiind o medie). Dar nu sunt mulţi dintre voi care ştiu cât este salariul mediu în Grecia. Vă spun eu: 2.000 de euro. Acum, puteţi face singuri o socoteală: cine va trăi mai greu? Cel cu un salariu de şapte milioane din care pierde un sfert sau cel cu un salariu de 2.000 de euro din care pierde 5 %?
Şi mai sunt câteva amânunte legate de paralela care se face permanent între noi şi greci. Învăţământul lor este gratuit în totalitate, asta însemnând şcoli, predare şi manuale. Studenţii au masa gratuită la restaurant. Conform tradiţiei, fetele moştenesc pensia taţilor. De ce vă spun toate astea? Simplu. Pentru că sunt elemente care provoacă „sângerări” puternice ale unui buget.
Cu toate astea, la ei reducerile salariale au fost de doar 5 %! Asta nu vă spune nimic? Ei bine, mie îmi spune ceva foarte clar. Că în economia noastră situaţia este mult mai gravă decât la greci. Şi nici nu are cum să nu fie pentru că, de departe ei au ceva ce noi nu avem şi care se numeşte turism.
Să auzim de bine!

Un comentariu:

  1. Intradevar turismul la ei e foarte bine dezvoltat. Asa ca un fapt divers, pana acuma am vazut de vreo trei ori la TV spotul publicitar de promovare a turismului din Grecia. Al Romaniei inca nu l-am vazut deloc la TV si am auzit ca s-a investit o suma nesimtita si in realizarea acelui spot pe care nu-l vede nimeni....Avem un simt al afacerii si dezvoltarii de ne sar mintiile din cap :))

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!