"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 20 iulie 2012

Fenomene stranii pe teritoriul României (5)

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Faptul că eu nu am mai scris articole pe această temă nu trebui să vă ducă la ideea că asemenea fenomene stranii nu s-au mai petrecut pe teritoriul României.
Doar că, de data asta, mă voi referi la un singur fenomen care însă, prin amploarea lui merită toată atenţia.
Este vorba de fenomenul ciudat al comentariilor pe diferite portaluri consacrate acestei activităţi sau în paginile de comentarii ale diferitelor publicaţii on-line. Am recunoscut deja că am avut momente în viaţă când am încercat nu numai să intru pe asemenea pagini dar, veţi fi surprinşi, chiar să scriu şi eu comentarii. Elanul meu tineresc a fost însă rapid spulberat de munţii de prostie care mi se relevau în acele rubrici.
Sunt un tip comod şi recunosc că citirea unui comentariu îmi impunea trei paşi obligatorii, paşi care nu mă încântau deloc. Primul pas era acela de a reuşi să descifrez textul în înşiruirea de cuvinte şi expresii agramate. Al doilea pas, mult mai greu, era acela de a reuşi să înţeleg ideea care, de cele mai multe ori era năucitor de tembelă sau atât de încâlcit exprimată încât nu au fost puţine cazurile când am renunţat la orice înţelegere. Iar cel de-al treilea pas era, firesc, răspunsul.
Mi-am păstrat însă obiceiul de a intra pe asemenea pagini din când în când, dar fără gânduri de răspuns sau comentarii, ci pentru purul amuzament. Iar evenimentele politice recente au fost un imbold în plus de a mai face câte o vizită acestor comentatori. Şi nu mi-a părut rău pentru că am reuşit astfel să relev un fenomen deosebit de straniu existent pe teritoriul ţării.
În condiţiile în care mare parte din populaţia multor oraşe a protestat luni de zile în stradă, chiar pe un ger cumplit, în condiţiile în care orice om întâlnit îţi răspunde la salut cu Jos Băsescu, în condiţiile în care toate sondajele, chiar cele PDL-iste, indică prăbuşirea fără drept de apel atât a domnului Băsescu, cât şi a partidului domniei sale, în condiţiile în care toţi aliaţii s-au lepădat de ei la modul cel mai vocal şi public, ei bine, în toate aceste condiţii, 99% din comentariile citite cu ocaziile pe care vi le menţionam, sunt pro-băsiste şi pro-PDL-iste. De o virulenţă şi agresivitate rar întâlnită! Rar, foarte rar câte un comentariu pro-USL, dar care e repede înăbuşit în faşă.
Să fie românii masochişti? Mă îndoiesc. Pur şi simplu pentru că sunt convins că cei mai mulţi nu ştiu ce e aia...
Să auzim de bine!

2 comentarii:

  1. poate acei pro-basisti sunt platiti ca sa posteze astfel de comentarii si sa dea impresia de `majoritatea opiniilor`...

    RăspundețiȘtergere
  2. @ shakuka: Da, cred că ai dreptate, exact la același lucru m-am gândit și eu!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!