"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 10 iulie 2012

Ce cumpărăm (21)

Pastrama de pui Caroli (Pastramă cu şapte aditivi)
de Mihaela Ionescu – 23/05/2009
Pastrama de pui Caroli este un produs care conţine mulţi aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra sănătăţii. Conservantul nitrit de sodiu, E250, este aditivul folosit în cea mai mare cantitate. Din cauza potenţialului cancerigen ridicat, este intezis în produsele destinate copiilor şi nu este recomandat femeilor însărcinate şi care alăptează, bătrânilor şi celor aflaţi în convalescenţă. Doza zilnică admisă pentru nitriţi este de 0,1 mg/kg corp.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că polifosfaţii, consumaţi în mod constant, dezechilibrează balanţa calciu-fosfor. Din această cauză este favorizată apariţia osteoporozei şi a depunerilor anormale de calciu. Monoglutamatul de sodiu este şi el incriminat în apariţia unor efecte adverse, care însumate poartă denumirea de "Sindromul bucătăriei chinezeşti". Acesta se manifestă prin dureri de cap, palpitaţii, stări de slăbiciune, dureri în braţ şi ceafă, aritmii cardiace. Suferinzii de boli renale, cardiovasculare şi hipertensivii trebuie să consume produsul cu mare precauţie, pentru că are şase surse de sodiu. De asemenea, diabeticii trebuie să ceară sfatul medicului curant şi să ţină cont de cantitatea de glucide.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, suferinzilor de afecţiuni hepatice şi renale, diabeticilor (grăsimile saturate generează rezistenţa la insulină), suferinzilor de status proinflamator sistemic (poliartrite, artrite, artroze, reumatisme), bolnavilor de cancer, de boli neurodegenerative (Parkinson şi Alhzeimer), celor cu afecţiuni dermatologice, celor cu sistemul imunitar slăbit.
INGREDIENTE
Pulpă de pui cu os, condimente naturale, sare, conservant (nitrit de sodiu E250), proteină vegetală din soia, antioxidant (ascorbat de sodiu E301), stabilizatori (polifosfaţi de sodiu E452, citrat trisodic E331iii), agent de îngroşare (caragenan E407), zaharuri (dextroză), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E621), colorant natural (emulsie paprika E160c). Produs fiert şi afumat. Conţine soia: valoare energetică 158 kcal/100 g, proteine 16 g, lipide 10 g, glucide 2 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!