"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 25 iulie 2012

Ce cumpărăm (36)

Pate vegetal Ardealul (Pateu vegetal din ulei cu multe calorii)
de Mihaela Ionescu – 25/03/2009
Pateul vegetal Ardealul are ca principale ingrediente apa şi uleiul vegetal, urmate de proteina vegetală de soia, aditivi alimentari şi condimente. Amestecul de apă, ulei şi proteină vegetală de soia trebuia îngroşat cu ajutorul aditivilor alimentari pentru a avea consistenţa dorită de producător. Pe lângă amidonul de cartofi a fost utilizat şi caragenanul E407, o substanţă care poate duce la apariţia unor probleme la nivelul tractusului digestiv, care pot culmina în cazul unui consum frecvent cu ulcerul sau chiar cancerul de stomac. Gustul pateului vegetal Ardealul a fost îmbunătăţit cu condimente, dar şi cu monoglutamat monosodic E621, aditiv care poate provoca sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, greaţă, senzaţii de arsură în antebraţ şi ceafă, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Aspectul produsului analizat a fost îmbunătăţit cu ajutorul coloratului carmin E120 care are o serie de efecte adverse: alergii, rinite, astm, erupţii cutanate, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD, acutizarea bolilor Alzheimer şi Parkinson.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune, luând în considerare Regulamentul European 1924/2006 că produsul analizat este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, având un exces de lipide, dar şi de glucide cu absorbţie rapidă (zahăr). De asemenea, pateul vegetal Ardealul are o valoare energetică ridicată.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, diabeticilor (din cauza amidonului şi a zahărului), bolnavilor cu afecţiuni inflamatorii, suferinzilor de boli neurodegenerative (Parkinson, Alzheimer), de boli hepatice şi renale. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa o cantitate mică de produs, pentru a vedea care sunt efectele asupra organismului.
Ingrediente
Apă, ulei vegetal, proteină vegetală de soia, amidon din cartof, agent de îngroşare (caragenan E407), zahăr, amestec de condimente (ceapă, măghiran, ghimbir, enibahar, nucşoară, cuişoare, chimen, boia, piper, rozmarin, tomate, coriandru), arome, potenţiator de aromă monoglutamat monosodic E621, antioxidanţi (ascorbat de sodiu E301, acid ascorbic E300 ), colorant (carmin E120), sare.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!