"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 29 iulie 2012

Ce cumpărăm (40)

Suc de afine Clever (Suc de afine cu 90% apă)
de Mihaela Ionescu – 24/02/2009
Producătorii sucului de afine Clever s-au gândit că această denumire sună foarte bine. De aceea, au adăugat câteva picături din acest suc de fructe şi, pentru ca totul să pară veridic, au colorat apa cu aditivi alimentari periculoşi.
Siropul de afine Clever este un produs cu o listă compoziţională ciudată. Deşi legislaţia în vigoare cere ca ingredientele să fie enumerate în ordinea descrescătoare a cantităţii, producătorii le-au trecut într-o ordine aleatorie. Astfel, sucul de afine care are un procent de minim 0,2% este menţionat înaintea unui amestec de sucuri care au 6,8%. Aceasta ar fi cea mai mică dintre problemele pe care le are siropul analizat.
Pe eticheta lui scrie mare "sirop de afine", iar culoarea lichidului din sticlă aduce cu ceea ce ar fi trebuit să fie această băutură. Numai că afinele au o pondere aproape insignifiantă, de doar 0,2%. În aceste condiţii, rezultă că apa şi zahărul reprezintă aproximativ 90% din produsul analizat. Modul de preparare sugerat "o parte sirop şi şase părţi apă" s-ar putea traduce de fapt prin şapte părţi apă. Din cauza compoziţiei, în care zahărul este principalul ingredient, siropul de afine este un pericol pentru pancreasul endocrin, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Nu numai diabeticii vor avea de suferit de pe urma consumului acestui produs. Cei doi coloranţi utilizaţi au o serie de efecte adverse. Primii vizaţi sunt copiii, cărora le poate declanşa sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Mai mult, E122 poate provoca urticarie şi edem şi are potenţial cancerigen. Albastrul brilliant FCF duce la apariţia bronhoconstricţiei, la distrugeri cromozomiale şi la rash. Acest amestec de culori a fost utilizat pentru a da impresia consumatorului că sucul este realizat chiar din afine.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Din informaţiile de pe eticheta nutriţională rezultă că produsul analizat are o valoare energetică mare. De asemenea, analizând sucul conform Regulamentului European 1924/2006, specialistul ne spune că este dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de glucide. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni dermatologice, stomatologice, hepatice, cardiovasculare, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer.
ETICHETA
Zahăr, apă, suc de afine (min. 0,2%), suc de mure, căpşuni, vişine, zmeură (în proporţie variabilă min 6,8%), acidifiant: acid citric E330, aromă, coloranţi azorubină E122, albatru brilliant FCF E133. Mod de preparare: 1 parte sirop+6 părţi apă. Valoare energetică 337 kcal/1431 Kj, proteine <0,1 g, carbohidraţi 83 g, lipide <0,1 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!