"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 3 iulie 2012

Ce cumpărăm (14)


Pate somon Royal Sweden (Pate de somon cu zahăr, sare şi grăsimi)
de Mihaela Ionescu – 09/07/2009
Uleiul, zahărul, sarea şi benzoatul de sodiu distrug calităţile nutritive ale cărnii de somon. Mai mult, aceasta a fost afumată, lăsând produsul fără valoare biologică. Pate somon Royal Sweden este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional. O problemă este reprezentată de excesul de lipide, care afectează buna funcţionare a inimii şi a ficatului. De asemenea, pateul de somn conţine o cantitate mare de zaharuri ascunse.
Acestea stresează pancreasul endocrin, care este forţat să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, produsul conţine şi sodiu din două surse, ceea ce împiedică funcţionarea la parametri normali a rinichilor şi a sistemului cardiovascular.
În compoziţia produsului analizat intră şi un aditiv alimentar foarte controversat, care a fost incriminat pentru apariţia multor maladii, E211 benzoat de sodiu. Unul dintre efectele adverse provocate de acesta este apariţia sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Mai mult, studii recente au demonstrat că produce modificări la nivel ADN, care în timp se traduc prin apariţia cancerului.
Doza zilnică adimisă pentru E211, stabilită de JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari), este de 5 mg/kg corp. Carnea de somon folosită a fost afumată, fiindu-i distruse calităţile nitritive. De asemenea, au fost utilizaţi fulgi de cartofi şi piure de tomate, ingrediente care au trecut printr-un proces de
industrializare, scăzând valoarea biologică pe care produsul ar fi putut să o aibă.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că pateul de somon Royal Sweden nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, hipertensivilor, celor cu afecţiuni dermatologice, astmaticilor, bolnavilor de cancer, alergicilor, celor cu boli ale tractusului digestiv.
ETICHETA
Ulei de rapiţă, somon afumat (salmo salar) 31%, icre de cod, apă, sare, zahăr, piure de tomate, fulgi de cartofi, oţet, conservant E211 benzoat de sodiu, acid citric E330, acid ascorbic E300.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!