"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 8 septembrie 2011

Criza

Imagine preluată de pe shopmania.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
V-am oferit prilejul de a citi numeroase postări, mai mult sau mai puţin explicative despre criză şi mecanismele sau efectele ei. Astăzi avem prilejul de a citi o variantă mult mai accesibilă, care sper că vă va aduce un plus de lămuriri.
S-a solicitat unui prestigios analist financiar, ca să explice criza într-o formă mai simplă, pentru ca oricine să poată înţelege cauzele. Descrierea lui a sunat astfel:
"Un anumit cavaler a sosit într-un sat, unde nu mai fusese niciodată şi a oferit tuturor locuitorilor 100 euro pentru orice măgar de vânzare.
O bună parte dintre locuitori și-au vândut animalele atraşi de câştigul nesperat.
Următoarea zi s-a întors cu o ofertă mai bună: 150 euro bucata. O altă parte dintre locuitori și-au vândut măgarii, spre bucuria lor şi dezamăgirea primilor.
Ziua următoare le-a oferit 300 euro şi restul posesorilor de măgari și-au vândut animalele în mare grabă, invidiaţi cumplit de cei din primele serii.
Văzând că nu mai sunt măgari, a oferit 500 euro pentru orice măgar va găsi săptămâna viitoare, apoi a plecat. În ziua următoare și-a trimis ajutoarele, în acelaşi sat, cu măgarii pe care îi cumpărase, pentru a îi vinde cu 400 euro bucata.
Cu gândul la câştigul săptămânii viitoare, toţi locuitorii au cumpărat măgarii cu 400 euro, iar cei care nu au avut bani au făcut un împrumut. Astfel au cumpărat cu 400 euro bucata toţi măgarii readuşi în localitate.
Aşa cum era de aşteptat, imediat după asta, ajutoarele au dispărut, şi cavalerul odată cu ei.
Rezultatul: Satul s-a umplut de măgari iar oamenii au rămas înglodaţi în datorii."
Până aici a fost ceea ce a descris analistul. Să vedem ce s-a întâmplat după aceea.
Cei care au cerut împrumuturi, chiar dacă vindeau măgarii nu îşi puteau plăti datoria.
Cei care au dat bani cu împrumut s-au plâns municipalităţii, spunând că dacă nu primesc ajutor vor fi ruinaţi; astfel nu vor putea continua să îi împrumute pe alţii şi toată lumea va fi ruinată.
În loc să dea banii oamenilor din popor, pentru a-şi plăti datoriile, primarul le-a dat banii celor care au dat bani cu împrumut, ca să nu fie ruinaţi şi să aibă de unde să-i împrumute pe ceilalţi. Dar ei, acoperind o mare parte din banii pierduţi, nu au şters datoriile populaţiei, care continua să rămână împovărată.
Primarul a irosit astfel bugetul municipalităţii, care astfel a intrat în datorii.
De aceea a cerut bani celorlalte municipalităţi. Dar acestea i-au răspuns că nu îl pot ajuta, deoarece fiind ruinată, municipalitatea nu va putea returna banii împrumutaţi.
Cei ce au dat bani cu împrumut, cu profitul aranjat şi cu un portofoliu generos de persoane de la care continuau să ceară bani plus dobânzi, au luat inclusiv măgarii care în nici un caz nu valorau suficient ca să acopere toată datoria. Mulţi oameni au rămas ruinaţi şi fără măgari pentru toată viaţa. Municipalitatea, la fel, a rămas şi ea ruinată.
Rezultatul final? Pentru a soluţiona toate aceste lucruri şi a salva poporul, municipalitatea a redus salariile funcţionarilor.
Ei, cum vi s-a părut? Nu-i aşa că mecanismul crizei vi se pare acum mult mai accesibil şi mai cunoscut?
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Salut,

    Daca te intereseaza un link exchange intre site-ul tau cu site-ul oglindadevest.ro ?

    Eu te-am adaugat pe http://oglindadevest.ro/partenerii/

    Orice link in schimb pe site-ul tau, precum Oglinda De Vest este binevenit.

    In rest, numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Te cred pe cuvânt... Şi eu te-am adăugat. Să auzim de bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Am inteles mecanismul, dar magarii sint simbolul a ce? ce au vandut oamenii, in realitate?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Raluca: Oamenii nu au vândut nimic. Este vorba de dorinţa lor de îmbogăţire. Au vrut o maşină de lux? Au luat un credit gajat cu casa (să zicem). Au vrut cinci plasme în casă? Au mai luat un credit cu acelaşi gaj (care, în realitate, nu preţuia atât). Au mai vrut şi piscină? Au mai luat un credit gajat cu aceeaşi casă fără valoare. Şi aşa mai departe... Până s-au trezit că au rămas şi fără casa cea fără de valoare şi fără bunuri pentru că au fost confiscate de banca care nu mai avea lichidităţi şi devenise şi ea insolvabilă sau care nu mai valorau nimic pentru că nu avea cine să le cumpere.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!